Nya radarer i radarnätet

Den traditionella väderradarn ger svar på frågan var det regnar, hur mycket det regnar och i vilken riktning rör sig dropparna. Med hjälp av den nya radartypen får vi mer information om vad som förorsakar radarekon.

Den nyaste väderradarn i Meteorologiska institutets väderradarnätverk är Nurmes radar som anskaffades i 2019. År 2021 kommer Vanda radar ersättas av nya radar i Vichtis och senare kommer Ikalis radar flyttas till Kankaanpää. Nuförtiden utnyttjar alla Meteorologiska institutets radarerna dualpolariseringsteknologin.

Dualpolariseringsteknologin förbättrar radardatan och bildernas kvalité. Störande ekon kan raderas bort från bilden och kvar blir endast nederbördekon. Ekon framkallas inte enbart av snöflingor och vattendroppar utan även av fåglar och insekter.

I de här bilderna framgår det hur man med hjälp av de gamla radarna kan urskilja enbart styrkan av ekona, medan man genom att utnyttja dualpolarisering kan urskilja nederbördsekona (i blått) från andra ekon (i brunt).

Den här radarteknologin gör det också möjligt att särskilja om det är fråga om regn, snö eller snöblandat regn.

Andra tillämpningar, som detektering av fåglar, insekter och hagel, har undersökts i forskningsprojekt tillsammans med Helsingfors universitet.