Forskning på tre verksamhetsgrenar
Forskningsresultat på hög nivå används för att utveckla tjänster som man har nytta av i dagliga livet. Märkbara exempel är t.ex. förbättringen av väderprognoser, utvecklingen av nya expert- och varningstjänster och tillämpningen av nyaste forskningsresultat.
I programmet för meteorologi och havsforskning utförs tillämpande och grundforskning inom meteorologi, atmosfäriska vetenskaper och fysikalisk oceanografi. Till forskningsområdena hör bland annat prognosmodeller på olika tidsskalor, vetenskapliga tillämpningar och fjärranalys samt klimatförändringens effekter och anpassningen till dessa.
I programmet för klimatforskning utförs tillämpande- och grundforskning med koppling till klimatsystemets olika delar. Man forskar speciellt det gånga, nuvarande och framtida klimatet samt atmosfärens sammansättning och dess effekter på klimatförändringen och luftkvaliteten. En del av programmets anställda arbetar vid enheten i Kuopio.
Centret för rymd och fjärranalys ansvarar för forskningen av polarområden och närrymden samt för utvecklingen av teknologier relaterade till verksamheten. Forskningsobjekten är speciellt arktisk forskning samt fjärranalys, nya observationsmetoder och rymden. Till Centret för rymd- och fjärranalys hör Arktiska rymdcentret och enheten i Sodankylä.
Forskningskoordination
Forskningskoordinationsteamet stödjer och koordinerar institutets forskningsverksamhet under ledning av Meteorologiska institutets vetenskapliga direktör. Gruppen främjar forskningens smidighet och genomslagskraft genom att erbjuda expertstöd och tjänster till både interna och externa intressenter.
Gruppens huvudsakliga ansvarsområden:
Forskningsstöd: Gruppen hjälper till med ansökningar om forskningsfinansiering, bildandet av konsortier, genomförandet av forsknings- och utvecklingsprojekt samt stöder institutets doktorandutbildning och postdoc-programmet.
Stärkande av samarbetet: Gruppen stärker samarbetet mellan olika forskningsprogram och fungerar som en länk till intressenter.
Forskningens genomslag: Gruppens experter utvecklar och övervakar principerna för öppen vetenskap, stöder EU-projekt och andra större forskningssatsningar. Öppen vetenskap och alla relaterade aktiviteter är ett centralt ansvarsområde som säkerställer forskningens transparens, tillgänglighet samt effektiv informationsdelning och hantering.
Informationsservice och kommunikation: Gruppen tillhandahåller information om finansieringsmöjligheter, hanterar bibliotekstjänster, rapporterar om publikationer och främjar forskningens synlighet.
Forskningskoordinationsteamet samarbetar nära med andra enheter vid Meteorologiska institutet, såsom kommunikation och kundtjänst, för att säkerställa forskningens genomslag både inom det vetenskapliga samfundet och i samhället.