Pressmeddelande 15.2.2021

Den röda planeten i sikte – FMI:s och Vaisalas vetenskapliga mätinstrument är redo för landning på Mars

NASA:s rymdbil Perseverance som skickades upp i juli 2020 förväntas landa på Mars den 18 februari. Perseverance är utrustad med flera vetenskapliga instrument ombord, bland annat finsktillverkade fuktighets- och tryckmätinstrument.
Bild: NASA/JPL-Caltech.

Allas blickar riktas mot himlen när rymdbilen Perseverance planeras att landa på Mars den 18 februari. Meteorologiska institutet i Finland (FMI) har försett Perseverance med mätinstrument. Utrustade med Vaisalas sensorer kommer FMI:s instrument att användas för att samla in exakta och tillförlitliga värden av tryck och fuktighet under de extrema förhållandena på Mars.

På jakt efter svar

Landningen på Mars är ett spännande ögonblick. Men det verkliga framgångsprovet kommer att vara hela det uppdrag som rymdbilen ska utföra under de tuffa förhållandena på planeten. Perseverance ska utforska landningsområdet under minst ett marsår, vilket motsvarar cirka två år på jorden.

Rovern förväntas landa på det gamla floddeltat i Jezero-kratern, vilket är den optimala platsen för att hitta spår av tidigare liv på den röda planeten. För att samla in data och prover därifrån samarbetar NASA med en grupp betrodda vetenskapliga partner.

FMI:s instrument är en del av det spanskledda konsortiets Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA). MEDA:s instrument består i grunden av en marsiansk väderstation som utför ett stort antal olika atmosfäriska mätningar: temperatur, vindhastighet och vindriktning, tryck, relativ fuktighet och dammpartiklarnas mängd och storlek. Vaisalas tryck- och fuktighetssensorer ombord på rymdbilen Perseverance liknar men är mer avancerade än dem som skickades till Mars i rymdbilen Curiosity 2012.

"Rymdbilens utrustning måste fungera i den tuffa miljön på Mars med mycket låga tryckförhållanden och temperaturer. Därtill måste den motstå eventuella planetomfattande sandstormar. Utöver miljöaspekterna och de potentiella riskerna med landningen är även avståndet mellan Mars och jorden en stor utmaning. Det finns ju ingen på plats som kan som fixa instrumenten om något skulle gå fel", säger Maria Genzer, chef för rymdforsknings- och rymdteknikgruppen på FMI.

Ett meteorologiskt observationsnät på en annan planet

Under landningen kommer Perseverance och Mars Science Laboratory (MSL) Curiosity att operera cirka 2 000 km från varandra. Tillsammans bildar de ett småskaligt atmosfäriskt observationsnät. Det är det första steget i ett större observationsnät som planeras på Mars i framtiden.

"Mars och jorden är som systerplaneter. De har båda årstidsvariationer, platåglaciärer, liknande deklinationsvinkel, dygnslängd och stenig konsistens. Mars erbjuder oss en grundmodell av jorden utan vegetation, vatten, människoliv, städer och andra störningar som vi möter här på jorden", säger Genzer. Interplanetarisk atmosfärforskning ger oss verktyg att förstå vår nuvarande livsmiljö på jorden bättre. Och vem vet vad vi mer kommer att hitta.

"Vi är glada att än en gång kunna leverera vår världsledande sensorteknologi till Mars-uppdraget. Våra exakta och hållbara HUMICAP®- och BAROCAP®-sensorer möjliggör fuktighets- och tryckdata av hög kvalitet även på den röda planeten. De bidrar till att lägga grunden för det första småskaliga atmosfäriska observationsnätet på Mars", kommenterar Samuli Hänninen, produkt- och teknologidirektör på Vaisala.

Uppdraget Mars 2020 är en del av NASA:s Mars Exploration Program. Rymdbilen Perseverance är konstruerad för att förstå Mars geologi bättre och söka efter tecken på tidigare liv på planeten. Under uppdraget kommer flera sten- och jordprover att tas och förvaras för att någon gång i framtiden kunna returneras till jorden.

Läs mer om rymdsäker teknik på vaisala.com/space.

Mer information för medierna:

Tiina Ervasti, kommunikationsspecialist, Meteorologiska institutet i Finland +358 29 539 3501, viestinta@fmi.fi

Miia Lahti, kommunikationschef, Vaisala +358 50 555 4420, comms@vaisala.com

Science on Mars -video presenterar Mars och berättar varför det är viktigt att forska den röda planeten.

Meteorologiska institutet är ett forskningsinstitut och en myndighet som råder under kommunikationsministeriet i Finland. Uppdraget är att producera högkvalitativa observations- och forskningsdata om atmosfären och haven. Institutet kombinerar denna expertis med väder- och klimattjänster och oceanografiska tjänster som tillhandahålls för att bidra till allmänhetens säkerhet och främja välfärden i samhället och miljön med hänsyn till behovet av att upprätthålla beredskap. Mer information om FMI i rymden: https://space.fmi.fi linkedin.com/finnish-meteorological-institute

Vaisala är världsledande inom vädermätningar, miljömätningar och industriella mätningar. Vaisala har över 80 års erfarenhet av att tillhandahålla observationer för en bättre värld. Företagets rymdsäkra teknik används t.om. för att utforska Mars och ännu mer avlägsna himlakroppar. Vi är en pålitlig partner för kunder över hela världen och erbjuder ett omfattande sortiment av innovativa observations- och mätprodukter samt olika tjänster. Vaisala har sitt huvudkontor i Finland och närmare 1 900 anställda runtom i världen och är noterat på Nasdaq-börsen i Helsingfors. vaisala.com/space, twitter.com/VaisalaGroup, linkedin.com/vaisala