April präglades av stora temperaturväxlingar
Enligt Meteorologiska institutets statistik började april exceptionellt varm i söder. Efter mitten av månaden upplevde dock största delen av landet en exceptionellt kall tidsperiod för tidpunkten, då temperaturerna, med undantag av sydkusten, hölls på köldsidan även på dagen. I slutet av månaden återgick temperaturerna till de för tidpunkten typiska värdena, då temperaturerna i söder steg till cirka 20 grader och i norr till cirka +5 grader.
Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen i april till största delen en till två grader svalare än normalt, i landets norra del var månaden ställvis sällsynt sval. Medeltemperaturen i april varierade från cirka +3 grader på sydkusten till cirka -6 grader i Lapska armen.
Månadens högsta temperatur, 20,8 grader, uppmättes den 29 april vid observationsstationerna i Hyvinkäänkylä i Hyvinge och vid S:t Michels flygplats. Månadens lägsta temperatur, -34,3 grader, uppmättes den 3 april vid observationsstationen i Tulppio i Savukoski.
Exceptionellt regnig månad i öst
Nederbördsmängden i april var större än normalt i största delen av landet. I landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland var nederbördsmängderna ställvis exceptionellt stora, även stationsspecifika nederbördsrekord för april slogs i öst. Nederbördsmängderna var i stor utsträckning 40–80 millimeter, nästan enbart i norra Lappland var nederbördsmängderna klart lägre än så, cirka 20 millimeter.
Av observationsstationerna regnade det mest vid observationsstationen i Gumtäkt i Helsingfors, 95,8 millimeter, och minst i Kilpisjärvi bycentrum i Enontekis, 16 millimeter.
I slutet av månaden fanns det snö mer enhetligt i Kajanaland, Nordöstra Österbotten och Lappland. Snödjupet varierade i huvudsak mellan 30 och 80 centimeter. På morgonen, den sista dagen i månaden fanns det mest snö vid Kenttärova observationsstation i Kittilä, 105 centimeter.
Solen stannade bakom molnen
Solen sken ställvis ovanligt lite i april, ställvis till och med exceptionellt lite i söder. Solen sken i stor utsträckning cirka 100–150 timmar, men i öst var solskenstimmarna ställvis endast drygt 80. Solen sken cirka 50–100 timmar mindre än genomsnittet.
Flest solskenstimmar förekom vid observationsstationen på Bredskäret i Korsnäs, 167 timmar.
Åsksäsongen inleddes också redan i början av månaden, då sammanlagt cirka 600 blixtar observerades i landets södra och mellersta delar samt i Kajanaland. Den 10:e dagen i månaden åskade det med cirka 700 blixtar i Österbotten och Norra Österbotten.
Mer information:
Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)