Januari var på många håll ovanligt eller exceptionellt mild

Medeltemperaturerna i januari var i en stor del av landet 2–5 grader högre än medeltalet för jämförelseperioden 1991–2020. I Rovaniemi var det den mildaste januarimånaden under hela mäthistorien, som inleddes i slutet av 1950-talet. Den högsta temperaturen i januari var 8,2 grader, vilket uppmättes vid Vasa flygplats den 25 januari. Den lägsta temperaturen, -34,8 grader, uppmättes i Muonio kyrkby den 7 januari.
Ställvis även exceptionellt regnigt
Januari var regnigare än normalt i största delen av landet, men särskilt i områdena kring västkusten samt i öst var nederbördsmängderna ställvis exceptionellt stora. Endast i Lapska armen regnade det mindre än normalt. Mest regnade det vid Paljakka observationsstation i Puolango, där nederbördsmängden var 114,4 millimeter. Minst regnade det vid Nellim station i Enare, 18,8 millimeter. Den största dygnsnederbörden, 17,7 millimeter, uppmättes den 30 januari, även det vid Paljakka observationsstation i Puolango. I slutet av månaden fanns det ingen snö alls på Åland, i en stor del av Egentliga Finland eller i Nylands kustzon. I övriga delar av landet varierade snödjupet från cirka 5–30 centimeter i väst till 40–90 centimeter i öst och norr. Mest snö uppmättes i Paljakka i Puolango, 92 centimeter. I landets södra och mellersta delar fanns det i allmänhet cirka 10–20 centimeter mindre snö än normalt, medan avvikelserna i öst och norr var närmare det normala. Januari var tämligen molnig och solskenstimmarna var färre än normalt i hela landet. I landets södra och mellersta delar uppgick antalet solskenstimmar till 10–30 timmar och i norr till 5–20 timmar. I havsområdena uppmättes storm under fyra dagar, vilket utgör ett normalt antal stormdagar för januari. Stormarna var koncentrerade till de sydvästra havsområdena och Bottenviken.
Mer information
Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Meteorologerna använder ordet ”exceptionellt” endast då ett väderfenomen förekommer statistiskt i genomsnitt en gång per 30 år eller mer sällan. Ett sällsynt fenomen kallas det när det förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång på tio år.