Pressmeddelande 8.7.2021

Juni var den varmaste i Finlands mäthistorik

Antalet dagar med högsommarvärme var mer än tio fler än normalt i söder. I Kajsaniemi i Helsingfors var medeltemperaturen 19,3 den högsta sedan temperaturerna började mätas 1844.
Bild: Pixabay

Enligt statistik från Meteorologiska institutet var juni rekordvarm eller ovanligt varm i större delen av landet. Främst bara i en del av Lappland var juni sällsynt varm, dvs. motsvarande temperaturer förekommer i genomsnitt en gång på 10–30 år.

Medeltemperaturen i hela landet var rekordhög med ca 16,5 grader. Detta överskrider föregående rekord från 1953 med 0,3 grader. Månadens medeltemperatur varierade från ca 20 grader i sydöst till knappt 10 grader i Käsivarsi. Temperaturerna var 2–6 grader högre än långtidsmedelvärdena. I Kajsaniemi i Helsingfors var medeltemperaturen 19,3 den högsta sedan temperaturerna började mätas 1844.

I landet uppmättes totalt 25 dagar med högsommarvärme, vilket är det högsta antalet sedan dygnsmaterialet digitaliserades 1961. Av observationsstationerna uppmättes flest dagar med högsommarvärme på flygplatsen i Niinisalo i Kankaanpää, totalt 19 st. Månadens högsta temperatur, 33,6 grader, uppmättes den 22 juni i Koitsanlahti i Parikkala. Detta är bara två tiondelar under värmerekordet för juni i Finland, som uppmättes i Etseri 1935. Den lägsta temperaturen i juni, -2,4 grader, uppmättes i Saana i Kilpisjärvi den 16 juni.

Kraftiga regnskurar och åskväder

Regnmängderna i juni var till stor del mindre än vanligt i landets södra och mellersta delar. I syd och öst regnade det sällsynt lite på sina ställen. Så torrt är det i genomsnitt en gång på 10–30 år. I landets norra del låg regnmängderna till stor del nära långtidsmedelvärdet, men på sina ställen regnade det sällsynt mycket.

Mest regnade det under juni i Paljakka i Puolango med 122,8 millimeter och minst i Rankö i Kotka med 11,1 millimeter. De största regnmängderna från nio på morgonen till nio nästa morgon som sparas i statistiken uppmättes i Niemelä i Juga den 23 juni med 67,5 millimeter.

I slutet av juni åskade det kraftigt först i Norra Österbotten, Kajanaland och Södra Lapplands område, och den 23 juni rörde sig ett kraftigt oväder i landets södra och östra delar över den södra delen till öst. I juni observerades omkring 78 000 markblixtar. Det är mer än hälften av den genomsnittliga årliga mängden blixtar och mer än dubbelt så många än genomsnittet i juni. Senast lika många blixtar uppmättes i juni var 2013, då 79 000 markblixtar observerades.

Mer information:

Klimatstatistik på Meteorologiska institutets webbplats

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)

JuniSommarVäderKlimat