Meddelandearkiv: 2018

Vädersymbolerna på Meteorologiska institutets webbplats förnyas

6.3.2018 11:05

Antalet vädersymboler som beskriver olika väder har utökats i våra väderprognoser. I och med ändringen beskriver de vädersymboler som används på webbplatsen meteorologernas prognoser ännu exaktare.

Exempelvis regnskurar betecknas nu i väderprognoserna med en annan vädersymbol än symbolen för ihållande regn. Väderprognosernas molnighetsgradering har även annars utökats. Nu används fem olika grader av molnighet i stället för tidigare tre.

Vädersymbolerna beaktar nu även relativt ovanliga, men möjligen farliga väderfenomen. Symbolsortimentet har nämligen nya egna vädersymboler för duggregn och underkylt regn samt dimma.

"Hittills har vi då vår prognos innehållit olika slags regn använt en vädersymbol med ett mörkt regnmoln och en regndroppe. Med de nya vädersymbolerna blir prognosen exaktare då man i stället för den gamla symbolen kan använda olika symboler för regnskur, duggregn eller underkylt regn. Den gamla vädersymbolen för svagt regn uppdelas nu i 8 olika väderfenomen", förklarar meteorolog Pauliina Kuokka den stora ändringen i vädersymbolerna.

De nya vädersymbolerna ändrar utseendet på webbplatsens produkter

I och med vädersymbolernas förnyelse får väderprognoserna ett nytt utseende. På webbplatsen används de nya vädersymbolerna både på första sidans observations- och prognoskartor samt på lokalvädersidans alla prognosflikar. På sidan lokalväder kan man via en bordsdator se förklaringar till vädersymbolerna genom att peka med musen på en vädersymbol.

De nya vädersymbolerna även i appen Väder

I meteorologiska institutets app Väder för mobiltelefoner har samma, utökade sortiment av vädersymboler även tagits i bruk.

De nya vädersymbolerna kräver att appens användare uppdaterar appen till den nyaste versionen.

Bekanta dig närmare med vädersymbolerna:

Förklaringar till vädersymbolerna

Ladda meteorologiska institutets app Väder till din mobiltelefon:

Ytterligare information och laddningslänkar

Ytterligare information om förnyelsen av vädersymboler:

Meteorolog Pauliina Kuokka tfn 029 539 4516 pauliina.kuokka@fmi.fi