Meddelandearkiv: 2011

Stormen annandag jul var sällsynt

28.12.2011 7:41

Stormen annandag jul kan anses sällsynt, men inte exceptionell. Föregående motsvarande storm var Janika, i november 2001.

Bild: Pauli Jokinen

Bild: Pauli Jokinen

Annandag jul anlände ett mycket djupt lågtryck till Finland som rörde sig över Norra Österbotten och Kajanaland mot ost. Vindarna var som kraftigast söder om lågtrycket från den tidiga natten till eftermiddagen. Stormvindar (10 minuters medelvindhastighet minst 21 m/s) mättes på nästan alla Finlands havsområden. Enligt Meteorologiska institutets observationer var den högsta medelvindhastigheten 28,5 m/s utanför Kaskö. Motsvarande medelvindhastigheter förekommer på kuststationerna några gånger per decennium.
På landområdena uppkom stormskadorna av sporadiska vindbyar. En mycket kortvarig by på landmråden var den som mättes i Esbo Smedsby, 31,5 m/s. På många observationsstationer mättes byar på över 20 m/s, i synnerhet i landets västra del.
Det har förekommit många stormdagar i december. Fram till tisdagen den 27 december hade det observerats stormvindar på havsområdena under 11 dagar. Föregående gång det förekom lika många stormdagar var i december år 2003.
Annandag jul var också exceptionellt mild i landets södra del. På många väderstationer var det den varmaste julen under den 50 år långa mätningshistorien. Den högsta temperaturen mättes på Mariehamns flygfält och Kimitön, 9,9 grader. Senast det var milt under julen var år 2006, då temperaturen på julaftonen steg som högst till 8,9 grader på Åland i Jomalaby.

Mer information:

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (3,98 e/min + lna)
Prognoser från den jourhavande meteorologen 24 h/dygn tfn 0600 1 0600 (3,98 e/min + lna)

Uppföljning av decembervädret: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Gällande varningar: http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar