Meddelandearkiv: 2017

I september var dagarna kalla och nätterna varma

9.10.2017 10:22

Medeltemperaturen för september var nära det normala med undantag av Lappland. I landets östra delar var det regnigare än vanligt, i Vederlax var nederbörden nästan 160 millimeter.

Bild: Eija Vallinheimo

Bild: Eija Vallinheimo

Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen i september ungefär en grad högre än normalt i största delen av Lappland , i övriga delar av landet var medeltemperaturen nära genomsnittet. I Finland har vi haft en kallare september månad än normalt för nio år sedan.

Till följd av den rikliga molnigheten var dagstemperaturerna på många håll lägre än de typiska värdena för tidpunkten, men nattemperaturerna var däremot högre än vanligt.

Månadens högsta temperatur, 19,6 grader, uppmättes den 24 september i S:t Karins. Månadens lägsta temperatur, -3,8 grader, uppmättes den 6 september i Naruska i Salla.

Regn i öst, torrare i väst

September var regnigare än vanligt i Kajanaland och nordöstra Österbotten, medan det var torrare än vanligt i september i landets västra delar och Lappland. September kan indelas enligt nederbörden i tre perioder: i början och slutet av månaden hade man huvudsakligen uppehållsväder men i mitten av månaden regnade det ställvis kraftigt.

Månadens största nederbördsmängd, 157,5 millimeter, mättes i Vederlax i landets sydöstra del. Detta är ett exceptionellt högt värde, och så här kraftigt regnar det ungefär en gång per tio. Torrast var det i Näkkälä i Enontekis, där det regnade 17,6 millimeter.

Solen sken i nästan hela landet tydligt mindre än vanligt i september på grund av riklig molnighet och dimma. Endast i norra Lappland var antalet solskenstimmar högre än långtidsmedelvärdet.

Mer information:

Vädret och statistiken för september: http://ilmatieteenlaitos.fi/syyskuu

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto
http://www.ilmastokatsaus.fi/

Meteorologiska institutets meteorologer på Twitter (på finska): http://twitter.com/meteorologit
Meteorologiska institutets vetenskapsnyheter på Twitter (på finska): http://twitter.com/IlmaTiede