Tyvärr har vi tekniska problem med väderprognoser. Vi arbetar för att lösa problemet så fort som möjligt.

Meddelandearkiv: 2017

Juni var ovanligt kylig

7.7.2017 14:05

Månadens medeltemperatur i hela landet var lägre än genomsnittet.

Foto: Eija Vallinheimo

Foto: Eija Vallinheimo

Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen i juni allt från ca åtta grader i norra Lappland till ca tretton grader i landets södra och sydvästra delar. Den största avvikelsen från medeltemperaturen observerades i landets östra delar och östra Lappland, där det var 1,5...2,5 grader kallare än vanligt. Det är sällsynt att juni är så här kall, och så här kyligt är det i juni bara i genomsnitt högst en gång per tio år. Föregående gång hade vi en kallare juni månad än nu i landets östra delar och nordöstra Österbotten år 2003 och i östra Lappland år 1993. I landets västra delar och västra Lappland var juni 0,5...1,5 grader kallare än vanligt.

Den högsta temperaturen i juni, 26,2 grader, mättes den 16 juni på S:t Michels flygplats. Gränsen för högsommarvärme (25 grader) överskreds i juni under sammanlagt sex dagar på diverse ställen i Finland, vilket är ett par dagar mindre än i juni i genomsnitt. Den lägsta temperaturen i juni, -6,1 grader, mättes den 1 juni på Saana fjäll i Kilpisjärvi. Nätterna var ovanligt kalla under den första veckan av månaden. Nattfrost observerades ställvis under ett par nätter till och med i landets södra delar.

Nederbörden ojämnt fördelad

I de nederbördsrikaste områdena i södra och mellersta delarna av landet uppgick nederbördsmängden för månaden till dryga 100 millimeter, medan nederbörden i de torraste områdena var under 30 millimeter. I de regnigaste områdena var nederbördsmängden för månaden 1,5–2 gånger så stor som genomsnittvärdet men i de torraste områdena bara hälften av det vanliga.

Mest regnade det vid Härmälä observationsstation i Tammerfors, där nederbördsmängden i juni var 137 mm. Den största dygnsnederbörden, 49,3 mm, uppmättes också i Härmälä i Tammerfors den 12 juni. Nederbörden var minst i Keskikylä på Karlö, där nederbördsmängden för månaden var bara 13 millimeter.

Rekordfå blixtar

Man lokaliserade i juni dryga 2 500 markblixtar, vilket utgör bara sju procent av långtidsmedelvärdet. Så här få blixtar har observerats i juni endast år 2007. Det sammanlagda antalet blixtar i maj och juni var bara ca 3 000, vilket är rekordlågt antal under den tid man fört statistik över antalet blixtar, dvs. sedan 1960. 

Normalmängd solsken

I största delen av landet fick man 250–300 timmar av solsken, i Lappland 200–250 timmar. Trots det kyliga vädret låg antalet solskenstimmar nära långtidsmedelvärdena i en stor del av landet. I Lappland sken solen dock 20 timmar mindre än medelvärdet.

Mera information:
Vädret under de senaste 30 dygnen

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

Väderprognos av tjänstgörande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)