Meddelandearkiv: 2017

Kyligt, torrt och ingen åska i maj

13.6.2017 15:18

Senast vi hade en så kylig maj månad var år 1999 i landets södra och mellersta delar och 1968 i landets norra del.

Foto: Eija Vallinheimo

Foto: Eija Vallinheimo

Enligt Meteorologiska institutets statistik var maj i hela landet 1–3 grader kyligare än vanligt. Speciellt i norra Österbotten och i Kajanaland var månaden sällsynt kylig; motsvarande upprepas i genomsnitt några gånger per hundra år.

Månadens högsta temperatur uppmättes på månadens ända dag med högsommarvärme den 19:e, då temperaturen steg till 27,0 grader i Evo i Tavastehus. Månadens lägsta temperatur, -13,1 grader, uppmättes den 16:e i Pesiö i Suomussalmi. 

Sällsynt torrt i stora delar av landet

I Lappland låg nederbördsmängden på 10–20 mm, vilket är sällsynt eller ovanligt lite; motsvarande upprepas i genomsnitt en gång per 10–30 år. Minst nederbörd, 5,6 mm, uppmättes i Inari vid Angeli observationsstation.

Normal nederbördsmängd uppmättes endast i norra Österbotten och i Kajanaland, ungefär 40 mm. Störst var nederbördsmängden i Kalliojoki i Kuhmo, 60,4 mm.

I landets södra del var maj månad länge exceptionellt torr, och varning för skogsbrand gällde nästan hela månaden, men regnen som kom under månades sista dagar medförde att månadens statistik låg närmare långtidsmedelvärdena.

Endast 239 st. markblixtar lokaliserades i Finland, vilket är det tredje lägsta antalet på ca 60 år.

Våren aningen kallare än normalt

Av vårmånaderna var mars aningen varmare än normalt, men temperaturerna i april och maj var lägre än normalt. Våren var kallare än normalt i landets norra del, där temperaturavvikelsen varierade mellan en halv och en grad. I söder var medeltemperaturen nära det normala.

Våren var regnigare än normalt i Österbotten och i Kajanaland. I många delar av landet blev nederbördsmängden sällsynt liten, vilket betyder att motsvarande upprepas en gång per 10 år.

Mer information:

Väderstatistik för maj: http://ilmatieteenlaitos.fi/toukokuu