Meddelandearkiv: 2016

November indelades i en vintrig och i en mild period

7.12.2016 14:37

I början av november fanns det till och med mer snö i söder än i norr.

Bild: Eija Vallinheimo

Bild: Eija Vallinheimo

Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen för november cirka en grad lägre än normalt i landets södra och mellersta del, i Norra Lappland däremot en grad högre än normalt.

Temperaturen under november var dock mycket tudelad. I början av månaden rådde i Finland en med avseende på årstiden sällsynt eller till och med exceptionellt kall luftström från nord och nordost. Samtidigt ökade snödjupet i landets södra och östra del ställvis med så mycket som 20–30 centimeter. Däremot rådde en mild sydvästlig luftström och snögränsen flyttade sig under andra hälften av månaden ända upp till Norra Österbotten.

November månads lägsta temperatur, -24,7 grader, uppmättes i Sodankylä den 29 och den högsta temperaturen, +8,5 grader, i Björneborg och Lumparland den 21 november.

Månadens nederbördsmängd var större än normalt i den mellersta delen samt i västra Lappland. I andra delar var nivån nära långtidsstatistik. Under november månad uppgick den största nederbördsmängden till 103,2 mm och mättes vid Aapajärvi i Torneå. Den största dygnsnederbörden uppgick till 30,5 mm och uppmättes den 18 november vid Kärjenkoski i Storå. 

Hösten var mycket torr

Under hösten, det vill säga under september-november, var medeltemperaturen mycket nära det normala i landets södra och mellersta del, i Lappland däremot 1–2 grader varmare än normalt. I Mellersta och Norra Lappland var det till och med sällsynt varmt. En så varm höst förekommer alltså i genomsnitt en gång vart tionde år eller mer sällan.

I en stor del av landet var det torrare än i genomsnitt. I området som sträcker sig från landets sydvästra del till Södra Lappland var nederbördsmängderna ovanligt små och på vissa stationer i sydväst var hösten den torraste i stationens mätningshistoria. Minst nederbörd kom det i Nuorgam i Utsjoki, där den sammanlagda nederbördsmängden för tre månader uppmättes till 62 mm. Den största nederbördsmängden uppmättes i landets östra del. Mest regnade det i Vederlax, där nederbördsmängden uppgick till 238,3 mm.

Ytterligare information:

Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)
Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/klimat

Http://www.ilmastokatsaus.fi/ (på finska)

Om vädret twittrar @meteorologit i Twitter