Av Finlands vattenresurser modelleras en digital tvilling – DIWA-flaggskeppet erbjuder information om förändringar i vattendragen
Flaggskeppsprogrammet DIWA, Digital Waters, fokuserar på Finlands vattenresurser. Flaggskeppets mål är att skapa en digital tvilling, det vill säga en datormodell där mätdata matas in i realtid, av Finlands vattenresurser. Huvudvikten i flaggskeppet ligger på strömmande vatten, det vill säga åar och kustvatten.
Meteorologiska institutet ansvarar för snöns andel i projektet och institutets roll är att förbättra metoderna för modellering och mätning av snön samt bland annat undersöka hur snön påverkar vattenresurserna.
Meteorologiska institutets roll är bland annat att undersöka hur snön påverkar vattenresurserna.
"Målet är till exempel att modellera var det finns snö och hur mycket, hur den smälter och vilken inverkan smältningen har på andra vattendrag eller översvämningar på våren", berättar specialforskare Anna Kontu vid Meteorologiska institutet.
Snön har stor betydelse för vattenresurserna både i Finland och globalt. Till exempel när snön smälter frigörs mycket vatten på en gång. Förändringarna i smältningstidpunkten eller snömängden påverkar till exempel växternas tillväxt, översvämningar och grundvattennivån under sommaren.
Å andra sidan är snön bland annat globalt en mycket viktig källa till sötvatten som också kan användas som dricksvatten.
”Snö och glaciärer är betydande sötvattenkällor, och ett stort problem i anslutning till dem är att glaciärerna blir mindre och försvinner. Då uteblir strömningen av smältvatten till åar och älvar, vilket gör att det på vissa ställen råder brist på sötvatten", konstaterar Kontu.
”I flaggskeppet DIWA fokuserar man på att modellera vattenresurserna ur Finlands perspektiv, men ofta fungerar samma undersökningsmetoder och modelleringssätt i större utsträckning. Därigenom kan DIWA:s arbete vara till nytta även globalt.”
Den digitala tvillingen gör det möjligt att följa upp scenarier
Vattenresursernas digitala tvilling kan utnyttjas för många ändamål.
Modellering och uppföljning av vattnen kan till exempel användas som stöd för beslutsfattandet vid beredningen av Finlands och EU:s vattenpolitik. Å andra sidan kan man modellera vilka konsekvenser klimatförändringen har för vattendragen.
Dessutom gör den digitala tvillingen det möjligt att utreda olika scenarier och extrema fenomen i anslutning till vatten.
Med hjälp av den digitala tvillingen kan man granska vilka följder det skulle ha om snöläget skulle avvika från det nuvarande.
"Med hjälp av en digital tvilling kan vi till exempel observera vilka följder det skulle ha om det fanns väldigt mycket eller knappt alls snö på vissa platser. Vi kan alltså granska vilka konsekvenserna skulle vara om snöläget skulle avvika från det nuvarande", berättar Kontu.
Liksom andra flaggskeppsprojekt strävar man även inom DIWA-projektet efter att öka samarbetet mellan olika organisationer och aktörer.
Arbetet med flaggskeppet har inletts i år, så projektet har bara hunnit komma igång. En betydande del av projektet är utvecklingen av modelleringsmetoder och nya mätsystem. Utöver dessa behövs en molnmiljö för att köra modeller och hantera stora dataset.
DIWA är ett av tre flaggskeppsprojekt som finansieras av Finlands Akademi och som Meteorologiska institutet deltar i. Flaggskeppet leds av Uleåborgs universitet och förutom Meteorologiska institutet deltar även Åbo universitet samt Aalto-universitetet, Finlands miljöcentral och Geodatacentralen. Syftet är att föra samman institutionernas kompetens i samma projekt och främja forskarnas nätverkande kring ämnet. Flaggskeppet finansieras av Finlands Akademi.