Pressmeddelande 5.11.2021

Särskilt i Lappland var oktober mycket regnig

I Havslappland regnade det upp till tre gånger så mycket som genomsnittet. Oktober var också varmare än normalt i nästan hela landet.
Bild: Shutterstock

Enligt Meteorologiska institutets statistik var nederbördsmängden i oktober större än vanligt i nästan hela landet. I området som sträcker sig från Satakunta till Lappland var det på många håll sällsynt regnigt, dvs. motsvarande upprepas i genomsnitt en gång på tio år eller mer sällan.

I Lappland regnade det i stor utsträckning mer än 100 millimeter, och nederbördsmängderna var på många ställen rentav rekordstora. Enligt preliminära uppgifter var den största nederbördsmängden i oktober 197,9 millimeter i Torp i Torneå. Minst regnade det i Kevo i Utsjoki, 36,8 millimeter.

Rekordstora nederbördsmängder bidrog också till rikligt med snö i en del av Lappland. Särskilt i Kittilä och Enontekis fanns det i slutet av månaden omkring en halv meter snö. Så höga snödjup i oktober är exceptionella, dvs. de upprepas mer sällan än en gång på 30 år.

Varmare än vanligt i en stor del av landet

Medeltemperaturen i oktober varierade mellan cirka +9 grader i sydvästra skärgården och cirka -1 grader i Lapska armen. Medeltemperaturen i landets södra och mellersta delar var i huvudsak 2–3 grader högre än medelvärdet för jämförelseperioden 1991–2020. Så höga medeltemperaturer upprepas i området i genomsnitt en gång på tio år eller mer sällan. Senast man upplevde en varmare oktober i en stor del av landet var för ett år sedan, men i landets mellersta del var det lika varmt som i oktober senast år 2000.

I landets norra del var oktober också varmare än vanligt, med undantag av nordligaste Lappland. Månadens högsta temperatur, 15,6 grader, uppmättes vid Björneborgs järnvägsstation den 1 oktober. Månadens lägsta temperatur, -21,3 grader, uppmättes den 24 oktober i Salla kyrkby.

Antalet solskenstimmar vid observationsstationerna var klart lägre än genomsnittet. Till exempel i Sodankylä sken solen 23 timmar, vilket är det lägsta antal timmar över 68 år av material. Oktobers långtidsmedelvärde för solsken i Sodankylä är cirka 57 timmar.

Mer information:

Meteorologerna använder ordet ”exceptionellt” endast då ett väderfenomen förekommer statistiskt i genomsnitt en gång per 30 år eller mer sällan. Ordet ”sällsynt” används då ett väderfenomen förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång per tio år.

Meteorologiska institutet började göra lavinprognoser redan i oktober. Lavinprognoser uppdateras på adressen https://sv.ilmatieteenlaitos.fi/lavinprognos

Klimatstatistik på Meteorologiska institutets webbplats

Ny klimatologisk normalperiod 1991–2020 tas i bruk

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)

VäderKlimatOktoberStatistik