Pressmeddelande 6.8.2024

Juli var varmare än normalt, ett stort antal dagar med högsommarvärme och sol i Lappland

Enligt Meteorologiska institutets statistik var juli varmare än normalt i hela landet. I norra och mellersta Lappland var månaden sällsynt eller till och med exceptionellt varm beroende på observationsstation.
Bild: AdobeStock

Månadens medeltemperatur var ungefär 15,5–18 grader i norra delen av landet, i övriga delar av landet var variationsintervallet cirka 17–19,5 grader. Avvikelsen i medeltemperaturen var i stor utsträckning 0,8...1,5 grader, i landets norra delar 2...3,4 grader.

Antalet dagar med högsommarvärme, dvs. dagar då dagens högsta temperatur är över 25 grader, var på en del håll i Finland sammanlagt 20, vilket är fyra dagar över medelvärdet för juli. Vid en jämförelse mellan observationsstationerna var antalet dagar med högsommarvärme störst i Kevo i Utsjoki, sammanlagt 14 dagar. Landets norra och sydöstra delar hade ungefär 5–12 dagar med högsommarvärme, andra delar av landet 1–7. Längst uppe i Lappland var antalet dagar med högsommarvärme sällsynt eller exceptionellt stort.

Månadens högsta temperatur, 30,4 grader, uppmättes i Hiekkapakka i Villmanstrand den 26 juli. Den lägsta temperaturen i juli, 2,4 grader, uppmättes vid Saariselkä turistcentrum i Enare den 4 juli och i Naruska i Salla den 14 juli. I den digitaliserade dygnsstatistiken från 1959 framåt har månadens lägsta temperatur aldrig varit lika hög.

Kraftig nederbörd i landets norra delar i början av juli

Nederbördsmängden i juli var större än normalt i landets mellersta och norra delar. Månaden var till en början till och med sällsynt eller exceptionellt regnig i landets norra delar. I landets södra delar förekom i genomsnitt ingen betydande avvikelse från medelvärdet beträffande nederbördsmängden under månaden. Med anledning av skurnederbörd har det förekommit stora lokala skillnader i nederbördsmängderna.

Under månaden regnade det mest vid Klemetsö observationsstation i Vasa, 157,4 millimeter. Minst var nederbörden i Fagerholm i Pargas, 37,1 millimeter. Den största observerade dygnsnederbörden var 44,2 millimeter som uppmättes vid Ranua flygplats den 28 juli.

Nästan lika mycket solsken i söder och norr, men mer än normalt i norr

På landets sydkust och i sydvästra skärgården sken solen mindre än normalt i juli. Antalet timmar med solsken har varit under medelvärdena vid observationsstationerna i hela landet med undantag av Kevo i Utsjoki och Tähtelä i Sodankylä. I hela landet har antalet timmar med solsken varit ungefär 220–280 per observationsstation, men endast i landets norra delar är dessa siffror statistiskt sett högre än genomsnittet.

I juli observerades knappa 38 000 markblixtar. Antalet är mindre än medelvärdet under perioden 1991–2020, vilket är 54 300 markblixtar.

Mer information:

Meteorologerna använder ordet exceptionellt då ett väderfenomen förekommer statistiskt i genomsnitt tre gånger per århundrade eller mer sällan. ”Sällsynt” väderfenomen används då ett väderfenomen förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång per tio år.

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

Ladda ner observationer

VäderStatistikKlimatJuli