September var igen varmare än normalt

3.10.2019 15:09

I kustområdena och landets norra delar var september något varmare än normalt, i övriga delar av landet var temperaturerna nära långtidsmedelvärdet.

Bild: Pauli Jokinen

Bild: Pauli Jokinen

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen i september från 13 grader på sydvästkusten till ca 6 grader i norra Lappland. Detta var redan elfte gången i rad som september var varmare än normalt. Kallare än genomsnittet var september förra gången 2008, då åren 1981–2010 används som jämförelseperiod.

Månaden var tudelad beträffande temperaturen. Månadens första del var klart varmare än normalt, medan den senare delen var kallare än normalt. Under månadens sista dagar var temperaturen dock på nytt högre än normalt.  Månadens högsta temperatur, 26,2 grader, uppmättes den 10 september i Konnunsuo i Villmanstrand. Detta var samtidigt den näst senaste dagen med högsommarvärme som någonsin uppmätts i Finland. Den senaste dagen med högsommarvärme inföll enligt observationer i Tammerfors och Seinäjoki den 17 september 1947. Den uppmätta temperaturen var då 25,2 grader. Månadens lägsta temperatur, -8,1 grader, uppmättes i Naruska i Salla den 19 september.

Landets västra delar fick efterlängtade regn efter en torr sommar, i öst fortsatte torkan

I landets östra del var september torrare än normalt, i väst däremot regnigare. Nederbördsmängden i september varierade mellan cirka 30 millimeter i Norra Karelen och drygt 100 millimeter på sydvästkusten. Månadens största nederbördsmängd, 153,8 millimeter, uppmättes i Pyynpää i Raumo. Den minsta nederbördsmängden, 25,8 millimeter, observerades vid Apaja station i Kuhmo. Den största dygnsnederbörden, 33,9 millimeter, uppmättes i Hattula i Sulkava den 15 september.

Med anledning av att vädret blev kallare i mitten av månaden hade den termiska hösten börjat i hela landet senast den 17 september. Detta betyder att dygnsmedeltemperaturen varit lägre än 10 grader. Den första snön som kan statistikföras observerades i slutet av månaden då snödjupet i Kevo i Utsjoki var 2 centimeter på morgonen den 29 september.

Ytterligare information:

Väderstatistik för september

Statistik över höstvädret

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos av tjänstgörande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)