Pressmeddelande 10.10.2022

September var sval och regnfattig

September var svalare än normalt med undantag av Lappland. Månaden var nederbördsfattigare än vanligt i en stor del av landet.
bild: Toni / stock.adobe.com

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen i september mellan cirka +6 i nordvästra Lappland och cirka +12 grader i den sydvästra skärgården. September var nära långtidsmedelvärdet i Lappland och på andra ställen svalare än normalt, ställvis sällsynt sval. Statistiskt avviker temperaturerna från medelvärdet för jämförelseperioden 1991–2020 med cirka 1–2 grader.

Den högsta temperaturen i september 19,5 grader uppmättes den 6 september vid Raseborg Jussarö observationsstation. Månadens lägsta temperatur på Ylivieska flygplats var −7,5 grader den 8 september.

September var till stor del regnfattigare än normalt. Bland annat i södra Lappland och ställvis i landets mellersta delar var nederbördsmängderna ovanligt låga. Områden som var regnigare än normalt var främst Åland och en del av Norra Lappland.

Enligt preliminära uppgifter regnade det mest i Saariselkä turistcentrum i Enare, 84,3 mm. Minst regnade det vid Kelloselkä observationsstation i Salla, 14,8 mm. Den största dygnsnederbörden var 37,8 mm och uppmättes i Tohmajärvi Kemie den 15:e.

Den första snön hann falla i slutet av månaden

Den statistikförda första snön föll under den sista dagen i månaden i Kajanaland. Det fanns 2 cm snö vid observationsstationerna i både Puolanka Kotila och Paljakka. Dessutom fanns det 1 cm snö i Ristijärvi vid Mustavaara observationsstation.

I september var solskenstimmarna cirka 35–170 timmar, flest i de södra kustområdena, minst i Norra Karelen och Norra Lappland. Antalet solskenstimmar var i söder nära det normala, längre norrut mindre än normalt eller ovanligt litet. Endast 57 markblixtar observerades, medan det i genomsnitt fortfarande observeras cirka 4 400 markblixtar i september.

Mer information:

Klimatstatistik

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

Meteorologerna använder ordet exceptionell när ett väderfenomen statistiskt förekommer i genomsnitt en gång per 30 år eller mer sällan. Ett sällsynt fenomen kallas det när det förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång på tio år.

VäderSeptemberKlimatstatistik