Pressmeddelande 5.9.2024

Den gångna augusti månad och sommaren var exceptionellt varma i Lappland

Vid största delen av observationsstationerna i Lappland uppmättes observationshistoriens varmaste augusti och hela perioden juni–augusti.
Bild: Layla Höckerstedt

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen i augusti i landets norra delar vid en stor del av observationsstationerna mellan 14 och 16,5 grader och i övriga delar av landet mellan 15,5 och 18,5 grader. I Lappland har det varit exceptionellt varmt vid nästan alla observationsstationer. I en stor del av observationsstationerna i mellersta och norra Lappland var den avslutade månaden den varmaste augusti under stationens observationshistoria. I Kevo i Utsjoki var avvikelsen från medeltemperaturen i augusti störst, 4,5 grader. Vid flera observationsstationer i norr där denna augusti inte var den varmaste någonsin, kom den på andra plats i statistiken. I landets södra och mellersta delar var augusti varmare än normalt, ställvis till och med ovanligt varm.

Antalet dagar med högsommarvärme var 1–3 färre än normalt i landets södra och västra delar. I Lappland var antalet dagar med högsommarvärme normalt eller 1–2 fler än normalt. Ett undantag från detta var Kevo i Utsjoki, där det i augusti i genomsnitt förekommer en dag med högsommarvärme, men i år uppmättes åtta sådana dagar. Siffran är Kevos nya rekord för högsommarvärme i augusti. I hela landet uppgick antalet dagar med högsommarvärme 13 stycken i augusti, vilket är fyra dagar fler än genomsnittet.

Månadens högsta temperatur, 28,4 grader, uppmättes i Kevo i Utsjoki den 7 augusti. Den lägsta temperaturen, -0,6 grader, uppmättes vid Naruska station i Salla, också den 7 augusti. Den lägsta temperaturen under månaden i fråga är den högsta lägsta temperatur i augusti i den digitaliserade dygnsstatistiken som finns från och med 1959.

Nederbördsmängden var på många ställen högre än genomsnittet i landets västra del, ställvis har det till och med varit ovanligt regnigt. I öster och norr regnade det mindre, på flera stationer var nederbördsmängden för månaden sällsynt liten. Enligt preliminära uppgifter regnade det mest vid Tulkkila observationsstation i Kumo, 172,1 millimeter. Minst regnade det i Mekrijärvi i Ilomants, 31 millimeter. Den största dygnsnederbörd som statistikfördes var 70,6 millimeter vid Rausenkulma observationsstation i Kumo den 10 augusti.

I augusti förekom det färre åskväder än genomsnittet. I Finland lokaliserades cirka 20 600 markblixtar, vilket är cirka 3 700 färre än genomsnittet i augusti.

Antalet solskenstimmar var normalt i landets södra del. Vid Tähtelä observationsstation i Lappland var antalet solskenstimmar ovanligt stort och i Kevo i Utsjoki uppmättes flest solskenstimmar i augusti under hela observationshistorien, nämligen 256,4 timmar.

Sommaren i Lappland var rekordvarm

Medeltemperaturen för hela sommaren, dvs. juni, juli och augusti, var 1–2 grader högre än normalt i landets södra och mellersta delar. I de södra och västra delarna innebar detta en varmare sommar än normalt, i öster var det ovanligt varmt vid många stationer. I landets norra del var sommaren exceptionellt varm och vid största delen av mätstationerna slogs stationsspecifika temperaturrekord för sommaren. Avvikelserna från medeltemperaturerna var i stor utsträckning mellan 2 och 3,5 grader.

I Tähtelä i Sodankylä var sommarens medeltemperatur 15,9 grader, vilket överskrider det föregående rekordet från 1937 med nästan en halv grad. I Sodankylä gjorde klimatförändringen att sommaren var cirka 1,8 grader varmare än vad den skulle ha varit utan klimatförändringens inverkan. Sannolikheten för en så varm sommar är i det nuvarande klimatet cirka 70 gånger större jämfört med en situation där klimatförändringen inte skulle förekomma. Uppgifterna grundar sig på Meteorologiska institutets och Helsingfors universitets forskares referentgranskade metod.

Sommarens högsta temperatur, 31,4 grader, uppmättes i Asemantaus i Heinola och i Savilalahti i Kuopio den 28 juni. Den lägsta temperaturen, -0,7 grader, uppmättes på Ylivieska flygplats den 5 juni.

I maj–augusti rådde högsommarvärme någonstans i Finland under 63 dagar, medan långtidsmedelvärdet är 36 dagar med högsommarvärme. Under perioden maj-augusti är detta det största antalet dagar med uppmätt högsommarvärme i Finland, även om lika många dagar med högsommarvärme inföll i maj-augusti även 2018. Av de enskilda observationsstationerna hade Konnunsuo observationsstation i Villmanstrand flest dagar med högsommarvärme i maj-augusti, 36 stycken. I Kevo i Utsjoki var antalet dagar med högsommarvärme 25, vilket är ett nytt rekord för observationsstationen.

Sommaren var regnig från landets västra del till södra Lappland. På några observationsstationer i detta område regnade det ovanligt mycket, i sydväst till och med exceptionellt mycket. I landets södra och östra delar samt i östra Lappland har sommarens nederbördsmängder varit mindre än normalt. Enligt preliminära uppgifter regnade det under sommaren mest i Tulkkila i Kumo, 388,1 millimeter. Minst regnade det på sommaren på Russarö station i Hangö, 112,8 millimeter.

I fråga om antalet blixtar har åsksommaren varit ganska typisk, men inte i fråga om deras fördelning på de olika månaderna. Fram till slutet av augusti hade cirka 137 000 markblixtar lokaliserats. Medeltalet för den klimatiska jämförelseperioden är cirka 113 000. De blixtrika dagarna i månadsskiftet maj-juni gjorde att båda månadernas statistik blev större än normalt; i juli och augusti har antalet blixtar förblivit under månadsmedelvärdet.

Solen sken på många håll aningen mer än normalt.

Mer information

Meteorologerna använder ordet exceptionellt (länken går till en finskspråkig sida) då ett väderfenomen förekommer statistiskt i genomsnitt tre gånger per århundrade eller mer sällan. Sällsynt väderfenomen används för väderfenomen som förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång per tio år.

Väderstatistik för augusti

Undersök tidigare väderstatistik i tjänsten Havaintojen lataus

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,06 e/min + lna)

VäderStatistikKlimatAugusti