Pressmeddelande 7.10.2021

September var svalare än vanligt

September var svalare än vanligt i hela landet. Nederbördsmängderna låg i en stor del av landet klart under långtidsmedelvärdet. Den första snön föll i mitten av månaden på Värriötunturi i Salla.
Bild: Shutterstock

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen i september mellan cirka +5 i nordvästra Lappland och cirka +11 grader i landets sydvästra del. September var svalare än vanligt i hela landet. Avvikelsen från medeltalet för den nya jämförelseperioden, dvs. 1991–2020, var 1–3 grader. Ställvis var september ovanligt kylig i landets södra och mellersta delar. Det här upprepas i genomsnitt mer sällan än en gång på 10 år. I förhållande till medelvärdet har de svalaste områdena senast haft en kyligare september år 1993.

Den högsta temperaturen i september, 22,8 grader, uppmättes den 9 september i Jomala på Åland. Månadens lägsta temperatur, –6,8 grader, uppmättes på flygplatsen i Ylivieska den 22 september.

September präglades av mulet väder

Nederbördsmängderna låg i en stor del av landet klart under långtidsmedelvärdet, och ställvis regnade det bara hälften av den typiska nederbördsmängden. Långtidsmedelvärdet för jämförelseperioden 1991–2020 är i huvudsak 50–70 mm.

Den torraste platsen och den regnigaste platsen i september fanns i Lappland. Mest regnade det i Näkkälä i Enontekis, 80,1 mm. Minst regnade det i Kirakkajärvi i Enare, 8,6 mm. Den största dygnsnederbörden, 35,7 mm, uppmättes vid observationsstationen Fagerholm i Pargas den 23 september.

Den första snön som statistikförts föll i mitten av månaden på Värriötunturi i Salla den 14 september. Följande dag uppmättes 5 cm snä bland annat i Torneå, vilket är exceptionellt mycket för årstiden.

I september var antalet solskenstimmar i regel 10–30 % mindre än genomsnittet. Endast 37 markblixtar observerades, medan man i genomsnitt observerar cirka 4 400 i september.

Mer information:

Klimatstatistik på Meteorologiska institutets webbplats

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)

VäderKlimatSeptemberStatistik