Aktuell sjöväderinformation och -observationer förbättrar sjösäkerheten

Olika underhålls- och reparationsarbeten ska utföras på ett säkert sätt. Till exempel kräver underhållet av säkerhetsanordningarna ofta att man åker med båt till objektet, klättrar upp till ljusanordningarna och arbetar på hög höjd. De yttre förhållandena och vädret är ännu känsligare för variationer på havet än på land. Innan man börjar utföra service- och reparationsarbeten följer Trafikledsverkets experter bland annat vindobservationer, vindprognoser, sannolikheten för vindbyar, våghöjden, vågornas riktning, frysningsprognoser och vattenståndet. Arbetet inleds endast om förhållandena bedöms vara tillräckligt trygga.
- Meteorologiska institutet producerar viktiga och aktuella data. Data används av ämbetsverkets egna experter samt entreprenörer och konsulter inom farledshållning och sjömätning. WFS-gränssnittet som är öppet och avgiftsfritt för alla erbjuder till exempel observationer från sju vågbojar, timobservationer av vattenståndet samt vind- och väderobservationer. Utan omfattande observationer och prognoser skulle man göra onödiga resor i och med att vinden eller vågorna skulle förhindra att man tar i land eller arbetar där. Därför förbättrar aktuell information säkerheten och främjar en effektiv användning av resurserna, berättar Trafikledsverkets sjötrafikdirektör Elisa Mikkolainen.
Öppna data gynnar också alla som rör sig till havs, allt från privata båtförare till myndigheter inom sjöfart och dess intressentgrupper, såsom lotsar, bogserbåtar och isbrytare.
- Väder- och havstjänster, observationer och forskning i Östersjön är en central del av Meteorologiska institutets verksamhet. Det är fint att se att Trafikledsverket, yrkessjöfarare och båtförare är mycket medvetna om förhållandena och förstår betydelsen av väder- och havsinformation. Att förstå de marina förhållandena, förutse och agera smidigt även i utmanande situationer är också en konkurrensfördel för hela Finland, berättar branschdirektör Juhana Hyrkkänen vid Meteorologiska institutet.
Det är viktigt att sjöväderobservationerna och -prognoserna publiceras på finska, svenska och engelska. I nuläget har riskerna för sjöfarten ökat på Östersjön på grund av GNSS-störningar, AIS-systemets opålitlighet och skuggflottans rörelser.
- I synnerhet i denna situation är det viktigt att fartygen har en tydlig bild av de rådande väderförhållandena. Dessutom har vi kombinerat Meteorologiska institutets väderinformation i realtid med tjänsten Digitalt farledskort som Trafikledsverket utvecklar och upprätthåller. Tjänsten informerar dem som rör sig i handelssjöfartens farleder om de risknivåer som väderförhållandena bildar, konstaterar Mikkolainen.
Meteorologiska institutet och Trafikledsverket samarbetar med de svenska myndigheterna
Meteorologiska institutets och Trafikledsverkets operativa samarbete inom vintersjöfarten är intensivt. Trafikledsverket koordinerar isbrytningstjänsterna tillsammans med svenska Sjöfartsverket. Meteorologiska institutet koordinerar å sin sida väder- och istjänsterna tillsammans med Sveriges Meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Tillsammans producerar de rikligt med data för isbrytning. På så sätt känner vi till de dagliga iskartorna över Östersjön och insjöarna, utvecklingsprognoserna för isläget i Finlands havsområden och isens tjocklek.
- Samarbetet mellan Meteorologiska institutet och SMHI i Sverige har under det senaste decenniet stigit till en helt ny nivå. Iskartorna över Östersjön görs till exempel turvis. Fördelarna med samarbetet är kostnadsbesparingar, informationsutbyte mellan olika länder samt produktionssäkerhet, preciserar Hyrkkänen.
Trafikledsverket hämtar uppgifterna från Meteorologiska institutets server och uppdaterar dem i det operativa IBNet-systemet för isbrytning. Med hjälp av systemet koordinerar myndigheterna i Finland och Sverige isbrytningen särskilt i Bottenhavet och Bottenviken samt får väder- och isinformation. Uppgifterna som erhålls används av serviceproducenter inom isbrytning, styrning av sjötrafiken, gränsbevakningssektionen och lotsning.
- Med tanke på sjösäkerheten säkerställer aktuella väder- och isuppgifter skapandet av en marin lägesbild och främjar sjösäkerheten, preciserar Mikkolainen.
Trafikledsverket får aktuell väder- och isinformation från Meteorologiska institutet
Trafikledsverket ansvarar för att ställa begränsningar på assistansen av isbrytning i Finlands hamnar. Assistansrestriktioner är villkor eller begränsningar enligt vilka fartyg beviljas isbrytarassistans. För att understödsbegränsningarna ska kunna fastställas och sänkas i rätt tid krävs en god uppfattning om islägets utveckling.
Uppskattad information om kommande assistansbegränsningar betjänar näringslivet, befraktarna och rederierna i planeringen av sjötransporterna. Eftersom isläget förändras snabbt på grund av de rådande vindarna och det rörliga isfältet kan man av säkerhetsskäl bli tvungen att avbryta assistanstjänsten.
- I synnerhet i dessa situationer är briefing-tjänsten som ordnas av en jourhavande meteorolog och en jourhavande inom istjänsten mycket värdefull. Under isbrytningssäsongen är det fantastiskt att våra experter inom vintersjöfart kan kontakta Meteorologiska institutet för att få de senaste bedömningarna. Genom kunskapsbaserat beslutsfattande tryggas trafikens smidighet och uppkomsten av risksituationer minimeras, berättar Mikkolainen.
Förkortningar:
WFS = Web Feature Service (gränssnittsstandard för förmedling av geodataobjekt)
GNSS = Global Navigation Satellite System (satellitpositioneringssystem)
AIS = Automatic Identification System (identifiering av fartyg och positionsbestämning)
IBNet-systemet = Ice Breaking Network-systemet
Läs mer:
Meteorologiska institutets öppna data
Tjänsten Digitalt farledskort (Trafikledsverket)
Sjövädertjänsten (Meteorologiska institutet)
Kontaktuppgifter:
Meteorologiska institutet: branschdirektör Juhana Hyrkkänen, tfn 029 539 3495
Trafikledsverket: sjötrafikdirektör Elisa Mikkolainen, tfn 029 534 3493
E-postadresser vid Meteorologiska institutet är i formatet förnamn.efternamn@fmi.fi och vid Trafikledsverket i formatet förnamn.efternamn@vayla.fi.