Nyhet 28.8.2024

Meteorologiska institutet följer Östersjöns fysiska tillstånd på flera olika sätt - kom och bekanta dig med forskningen på Östersjödagen!

Syftet med Östersjödagen är att öka medvetenheten om havets mångsidiga natur, kultur och historia.
Bild: Antti Kangas.

Torsdagen den 29 augusti firar man Östersjödagen som John Nurminens Stiftelse instiftat och där också Meteorologiska institutet medverkar. Forskare från Meteorologiska institutet kommer ombord på forskningsfartyget Aranda att introducera besökarna till den fysiska oceanografins hemligheter och visar upp de senaste autonoma mätinstrumenten, Argo-bojarna och de så kallade havsglidarna.

Utanför Aranda ställer man upp en tältby där Finlands miljöcentral bl.a. presenterar rapporten Havsmiljöns tillstånd i Finland 2024, till vilken Meteorologiska institutets forskare har bidragit med ett kapitel om klimatförändringarnas effekter.

"Resultaten av rapporten, som bygger på 30-åriga tidsserier, visar att salthalten i Östersjöns ytskikt har minskat, skiktningen i havet ökat och ytvattnet blivit varmare, särskilt på vintern, på alla Finska sjödistrikt. Samtidigt har istäckets maximala utbredning minskat och isvintrarna blivit kortare", säger forskningsprofessor Aleksi Nummelin vid Meteorologiska institutet.

Meteorologiska institutets monitoring, som bidragit till rapporten, ger ständigt uppdaterad information om Östersjöns fysiska tillstånd och ger därmed stöd för de åtgärder som krävs för att förbättra havets tillstånd, både på kort och på lång sikt.

Meteorologiska institutets tjänster förbättrar sjösäkerheten

Östersjön är en viktig vattenled för både handelssjöfarten och fritidsbåtar, och sjöolyckor är ett stort hot mot havsmiljön.

"Vi tillhandahåller information och prognoser om väder och havsförhållanden för säker navigering, inte bara på Östersjödagen utan även alla andra dagar under året. Vi hjälper till att bedöma ifall sjögången är så kraftig att den medför säkerhetsrisker för småbåtsförare, eller hur mycket last ett fartyg kan ta vid det förväntade vattenståndet", förklarar Patrick Eriksson, gruppchef för Oceanografiska tjänster vid Meteorologiska institutet.

Vintertid ger islägesuppföljningen stöd till att fatta beslut om behovet av isbrytning och assistansrestriktioner, så att även vintersjöfarten löper möjligast smidigt och säkert.

Mer information:

Meteorologiska institutets forskare finns på plats på havsforskningsfartyget Aranda (i Södra hamnen, Helsingfors) på Östersjödagen den 29 augusti kl. 12-19. I tältbyn presenteras Finlands miljöcentrals rapport Havsmiljöns tillstånd i Finland 2024.

Östersjödagen i Helsingfors: havsforskning och -kartering på Aranda och Ode

Östersjödagen

Havsmiljöns tillstånd: forskningsprofessor Aleksi Nummelin, Meteorologiska institutet, tel. 045 154 3774, aleksi.nummelin@fmi.fi

Operativa tjänster: gruppchef Patrick Eriksson, Meteorologiska institutet, tfn. +358 50 535 0712, patrick.eriksson@fmi.fi

ÖstersjödagenÖstersjöForskningHav