Pressmeddelande 10.12.2021

November började milt och slutade kallare än normalt

November var torrare än vanligt hela landet. Endast i öst regnade det ställvis mer än vanligt. Medeltemperaturen under hösten, dvs. september-november, var rätt genomsnittlig. I Lappland regnade det ovanligt mycket under hösten.
Bild: Eija Vallinheimo

Enligt Meteorologiska institutets observationer var november i största delen av landet nära det normala till sin medeltemperatur. Den största avvikelsen från medeltemperaturen var i Lappland, där det var ett par grader kallare än normalt, medan det i sydöstra delen av landet var cirka en grad mildare än normalt. Medeltemperaturen i november varierade mellan cirka +5 grader på sydvästra kusten och cirka -10 grader i norra Lappland.

Den högsta temperaturen i november, 13,1 grader, mättes den 1 november i Kärkkä i Salo. Månadens lägsta temperatur, -34,0 grader, observerades i Kevojärvi i Utsjoki den 28 november.

November avslutades med snö i nästan hela landet

November var torrare än vanligt i nästan hela landet. Endast i öst var det ställvis regnigare än normalt. Månadens största nederbördsmängd, 88,7 millimeter, uppmättes i Mujejärvi i Nurmes. Minst regnade det vid Angeli Lintupuoliselkä observationsstation i Enare, där nederbördsmängden var 16,1 millimeter.

I slutet av månaden fanns det snö i nästan hela landet, endast i söder och väst var det ställvis snöfritt. Det fanns 15–40 centimeter snö i landets östra och norra delar. De största snödjupen förekom i Nordvästra Lappland, där snötäcket ställvis var över 50 centimeter. I öst fanns det ställvis ovanligt mycket snö med tanke på årstiden.

På de flesta stationer var antalet solskenstimmar större än vanligt, endast i det nordligaste Lappland sken solen ovanligt lite.

Hösten var ställvis ovanligt regnig i landets norra del

Hösten, dvs. september-november, var cirka en grad kallare än vanligt i Norra Lappland. På andra håll i landet var hösten rätt normal till sin medeltemperatur.

Hösten var i stor utsträckning torrare än vanligt i landets södra delar, medan den i landets mellersta och norra delar på många ställen var regnigare än normalt. I Lappland var det ovanligt regnigt på flera stationer, dvs. hösten har varit så här regnig mer sällan än en gång per 10 år.

Mer information:

Klimatstatistik på Meteorologiska institutets webbplats

Ny klimatologisk normalperiod 1991–2020 tas i bruk

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)

VäderKlimatNovemberStatistikHöst