Pressmeddelande 7.5.2020

Våren framskred långsamt i april

April var ganska normal med tanke på vädret. I slutet av månaden fanns det fortfarande ovanligt mycket snö i Lappland.
Photo: Shutterstock

Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen i april normal i en stor del av landet. I landets norra del var det ställvis något svalare än genomsnittet och på syd- och västkusten var det åter något varmare.

Månadens högsta temperatur, 17,5 grader, uppmättes i Lepaa i Hattula den 7 april. Den lägsta temperaturen, -27,2 grader, uppmättes i Vuotso i Sodankylä den 5 april.

I en stor del av landet var nederbördsmängden något mindre än genomsnittet, endast i närheten av västkusten regnade det något mer än normalt. I april regnade det mest i Vichtis, 57,6 millimeter. Månadens minsta nederbördsmängd var 8,9 millimeter i Näkkälä i Enontekis.

I närheten av sydkusten sken solen mer än normalt, i resten av landet mindre än normalt.

I slutet av månaden fanns det fortfarande ovanligt mycket snö i Lappland, nordöstra Österbotten och Kajanaland. I en del av mellersta Lappland fanns det ännu klart mer än en meter snö, vilket är exceptionellt mycket, dvs. motsvarande återkommer i genomsnitt mer sällan än en gång på 30 år.

Mer information:

Vädret under de senaste 30 dygnen

Klimatstatistik i Meteorologiska institutets webbtjänst

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)Väderprognos av tjänstgörande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)