Pressmeddelande 7.8.2020

Svalt och ostadigt i juli

Bild: Eija Vallinheimo

Juli var kyligare och hade färre dagar med högsommarvärme än normalt. Det regnade också mycket.

Enligt Meteorologiska institutets statistik var det i en stor del av Finland 1–2 grader kyligare än normalt i juli. Endast i östra delen av Lappland var månadens medeltemperatur något högre än normalt.

Antalet dagar med högsommarvärme var också mindre än normalt. Temperaturer över 25 grader uppmättes någonstans i Finland under sammanlagt 10 dagar, vilket är sex dagar under medelvärdet för juli. Lika få dagar med högsommarvärme förekom i juli 2017. Flest dagar med högsommarvärme, sammanlagt 5, observerades på flera observationsstationer i Tavastland och Kymmenedalen. Å andra sidan uppmättes inga dagar med högsommarvärme alls på flera observationsstationer i landets västra och norra delar. 

Solen sken normalt endast på sydkusten, i resten av landet var solskenstimmarna 20–30 procent av de typiska värdena.

"Den relativt svala och lågtrycksdominerade vädertypen syntes ganska tydligt i antalet dagar med högsommarvärme och i antalet solskenstimmar", berättar jourhavande meteorolog Jari Tuovinen vid Meteorologiska institutet.

Månadens högsta temperatur var 27,7 grader som uppmättes vid Joensuu flygplats i Libelits den 18 juli. Månadens lägsta temperatur, -0,9 grader, uppmättes i Kilpisjärvi i Enontekis den 3 juli.

Långvariga och delvis hårda regn

Till skillnad från juni var juli genomgående ostadig och perioderna med uppehållsväder var korta. Nederbördsmängder på över 100 millimeter observerades allmänt i hela landet och månadens nederbördsmängd var 1,5–2,5 gånger större än normalt. Endast i östra Lappland och på Åland var nederbördsmängderna nära de genomsnittliga värdena.

Den största nederbördsmängden i juli var 193,1 millimeter som uppmättes vid Kärjenkoski station i Storå i Österbotten. Lika regnig var juli senast somrarna 2015–2017. Månadens minsta nederbördsmängd, 48,5 millimeter, uppmättes i Kirakkajärvi i Enare. Den största dygnsnederbörden uppmättes i Pyhäselkä i Joensuu den 22 juli, när det regnade 59,2 millimeter.

Särskilt lågtrycket den 22–26 juli efter perioden med uppehållsväder i mitten av månaden förde med sig rikliga regn. Till exempel i Tohmajärvi och Siikajoki uppmättes en nederbördsmängd på 80 millimeter under denna period. Dagstemperaturerna i de regniga och molniga områdena i landets västra del var ovanligt eller exceptionellt låga. 12,2 grader uppmättes som dagens högsta temperatur vid Tammerfors-Birkala flygplats den 24 juli. Så låg har dagens högsta temperatur i juli inte varit sedan 1960-talet.

I juli lokaliserades drygt 16 000 blixtnedslag, vilket är en knapp tredjedel av den normala mängden i juli.

Mer information

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna) Väderprognoser av tjänstgörande meteorologen 24 h/dygn tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)

Väderstatistikjuli