Pressmeddelande 6.5.2022

Medeltemperaturen i april var nära det normala

I april var temperaturen normal i en stor del av landet. På många håll var nederbörden dock större än normalt.
Bild: Shutterstock.

Medeltemperaturen i april var ganska normal i en stor del av landet. Månaden började och slutade med klart kallare väder än normalt. Däremot pågick det en varmare period än normalt under cirka en vecka i mitten av månaden.

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen i april från cirka -3 grader i Lapska armen till knappt +4 grader i den sydvästra skärgården. April var cirka en grad kallare än normalt i landets södra och mellersta delar samt i norra Österbottens västra del, medan det i Lappland allmänt var cirka 0,5-1 grader mildare än normalt.

Månadens högsta temperatur 18,2 grader uppmättes vid Pelma observationsstation i Seinäjoki 20 april. Månadens lägsta temperatur, -24,0 grader, uppmättes den 5 februari i Kevo i Utsjoki vid Kevojärvi observationsstation.

Ställvis ovanligt stor nederbörd i landets mellersta delar

I april var nederbörden större än normalt i en stor del av landet, i landets mellersta delar var det ställvis ovanligt stor nederbörd. En betydande del av nederbörden kom i början av månaden när det djupa lågtrycket med snöfall rörde sig norrut över vårt land. Kring Birkaland och Mellersta Finland kom det ställvis över 30 centimeter snö på ett par dygn.

Störst nederbörd hade Juupajoki vid observationsstationen i Hyytiälä, 76,6 millimeter. I Juupajuki uppmättes också månadens största dygnsnederbörd, 25,8 millimeter, den 4 april.

Nederbörden var mindre än normalt främst i landets östra del i landskapen vid östgränsen samt i Österbotten. Nederbörden var minst i Ilomants vid Mekrijärvi observationsstation, 14,3 millimeter.

I slutet av april fanns det allmänt snö i området som sträcker sig från norra delen av Norra Karelen och Norra Savolax till Lappland. Vid största delen av observationsstationerna i landets södra och västra delar hade snön smält, men bland dem fanns stationer där det ställvis fanns till och med 20–40 centimeter snö. Mest snö i slutet av månaden observerades vid Kenttärova observationsstation i Kittilä, 93 centimeter.

Solskenstimmarna i april var tudelade: I söder var det ställvis ovanligt mycket solsken, i norr klart mindre än normalt.

Mer info:

Klimatstatistik

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

Meteorologerna använder ordet exceptionell när ett väderfenomen statistiskt förekommer i genomsnitt en gång per 30 år eller mer sällan. Ett sällsynt fenomen kallas det när det förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång på tio år.

VäderKlimatstatistikAprilVår