Pressmeddelande 6.4.2023

Mars var kallare än vanligt i nästan hela landet

Särskilt i norra Lappland var mars sällsynt kall. I södra och mellersta delen av landet regnade det ställvis rekordmycket.
Bild: Hada Ajosenpää.

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen i mars från cirka noll grader i den sydvästra skärgården till cirka -13 grader i norra Lappland. I en stor del av landet var mars kallare än normalt, det var främst i landets södra del som medeltemperaturen var nära långtidsmedelvärdet. I Lappland var månadens medeltemperatur cirka 3–5 grader lägre än genomsnittet för jämförelseperioden 1991–2020. Särskilt i norra Lappland var mars sällsynt kall. I landets mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland var det cirka 1–2 grader kallare än normalt.

Månadens högsta temperatur uppmättes den 23 mars i Jomala, 10,2 grader. Den lägsta temperaturen, -37,5 grader, uppmättes däremot vid Kittilä flygplats den 24 mars. Detta var samtidigt hela vinterhalvårets lägsta temperatur och den senaste tidpunkten för vinterhalvårets lägsta temperatur i statistiken från 1959 och framåt.

I söder regnade det mycket, i Lappland sken solen

I landets södra och mellersta delar var mars på många ställen sällsynt regnig och vid flera av Meteorologiska institutets observationsstationer slogs stationsspecifika regnrekord för mars. I landets norra del var nederbördsmängden mestadels nära det typiska, men även i Kajanaland samt i mellersta och norra Lappland fanns det ställvis stationer som var regnigare än normalt.

I mars regnade det mest vid Huhtilampi observationsstation i Joensuu, där nederbördsmängden var 100,1 millimeter. Minst regnade det vid Kevo observationsstation i Utsjoki, där nederbördsmängden var 15,2 millimeter. Den största dygnsnederbörden, 21,6 millimeter, uppmättes vid Mujejärvi observationsstation i Nurmes den 18 mars.

I landets norra del var antalet solskenstimmar större än normalt, i norra Lappland var antalet solskenstimmar till och med ovanligt många. Senast det var så soligt i norra Lappland var i mars 2001. I landets södra och mellersta delar sken solen något mindre än genomsnittet för jämförelseperioden 1991–2020.

I slutet av mars hade nästan hela landet snö, endast Utö observationsstation i Pargas var utan snö. Mest snö fanns det i Kajanaland, där snödjupet ställvis var över 120 centimeter. Med tanke på tidpunkten fanns det ovanligt mycket snö i Kajanaland, norra delen av Norra Savolax och Karesuando i Lappland. I allmänhet fanns det något mer snö än normalt i landet, främst i landets södra del var snödjupet nära det normala.

Mer information:

Klimatet i Finland

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

VäderKlimatMarsVår