Pressmeddelande 8.5.2023

April var solig och ställvis sällsynt varm

I södra och norra Finland var det allmänt varmt, i landets mellersta del var det svalare. Solen sken ställvis upp till 100 timmar mer än i genomsnitt i april.
Bild: Shutterstock.

Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen i april i söder och norr cirka en grad varmare än normalt, ställvis var det sällsynt varmt. I mellersta delen av landet var april däremot normal eller något kallare än normalt. Medeltemperaturen i april varierade från ungefär -2 grader i Lapska armen till cirka +6 grader på sydkusten.

Månaden började och slutade i kallare väder än normalt, medan det i mitten av månaden ställvis var sällsynt varmt i landets sydvästra delar och i östra Lappland.

Månadens högsta temperatur, + 21,0 grader, uppmättes den 26 april vid Lepola och vid flygplatsens observationsstationer i Villmanstrand. Månadens lägsta temperatur, -25,9 grader, uppmättes den 3 april vid observationsstationen i Tulppio i Savukoski.

I landets mellersta del var det regnigt, på andra håll torrare

Nederbördsmängden i april var mindre än normalt i landets södra och östra delar samt i Lappland. Nederbördsmängderna i dessa områden var på många ställen endast 10–30 millimeter, vilket upprepas i genomsnitt en gång på 5–10 år. I landskapen Österbotten och Kajanaland var nederbördsmängden däremot en och en halv gånger eller till och med dubbelt större än normalt. Månadens nederbördsmängder i dessa områden var i allmänhet 30–60 millimeter.

Av observationsstationerna var nederbördsmängden störst i Halso, 61,3 millimeter, och minst i Östra Tullen i Nystad, 8,1 millimeter.

I slutet av månaden fanns det snö mer enhetligt i Kajanaland, Nordöstra Österbotten och Lappland. Snödjupet varierade på båda sidorna av 50 centimeter. På morgonen, den sista dagen i månaden fanns det mest snö vid Kenttärova observationsstation i Kittilä, 96 centimeter.

Ställvis rekordsoligt

Solen sken exceptionellt mycket i april. På många ställen sken solen nästan 300 timmar, medan antalet vanligtvis i april är cirka 100 timmar mindre.

Flest solskenstimmar inträffade vid Rankö observationsstation i Kotka, 306,2 timmar. Detta är det näst högsta värdet för april i stationens mäthistoria. Till exempel i Helsingfors-Vanda, Jockis, Rovaniemi och Sodankylä slogs stationsspecifika rekord i antalet solskenstimmar i april.

Mer information:

Väderleksstatistik för april (på finska) Meteorologerna använder ordet exceptionellt då ett väderfenomen förekommer statistiskt i genomsnitt tre gånger per århundrade eller mer sällan. "Sällsynt" väderfenomen används då ett väderfenomen förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång per tio år.

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

VäderKlimatAprilVår