Meddelandearkiv: 2019

Mars var mild och ställvis exceptionellt nederbördsrik

8.4.2019 11:58

Medeltemperaturen i mars varierade mellan cirka +1 grader på sydkusten och knappa -9 grader i norra Lappland.

Bild: Heidi Pettersson

Bild: Heidi Pettersson

Enligt Meteorologiska institutets statistik var mars 1-2 grader varmare än vanligt i en stor del av landet. Det är dock inte sällsynt att mars är så här mild – detta inträffar flera gånger per årtionde. Endast i mellersta och norra Lappland var månadens medeltemperatur nära det normala eller något lägre än det.

Månadens högsta temperatur uppmättes den 29 mars i Jomala, 13,4 grader. Den lägsta temperaturen, -37,9 grader, uppmättes vid Kevojärvi i Utsjoki den 2 februari.

I öst och norr var nederbörden ställvis exceptionellt rik

Flera lågtrycksområden rörde sig över Finland i mars. Nederbörden var större än vanligt i mars i stora delar av landet. I öst och norr var nederbörden i mars ställvis rentav exceptionellt stor, och motsvarande värden observeras mer sällan än en gång per trettio år. Exempelvis i Tähtelä i Sodankylä uppmättes den största nederbördsmängden, 66,6 millimeter, under stationens hela hundraåriga mäthistoria. Månadens största nederbördsmängd, 85,3 millimeter, uppmättes vid observationsstationen Paljakka i Puolanka. Nederbörden var minst vid Kevo observationsstation i Utsjoki, där nederbördsmängden för månaden var bara 11,0 millimeter.

I slutet av månaden fanns det allmänt taget en halv till en meter snö i ett område som sträcker sig från Norra Karelen till Lappland och i resten av landet huvudsakligen 10–50 centimeter snö. På många ställen vid syd- och västkusten fanns det ingen snö. Snödjupet vid månadsskiftet var mindre än vanligt i en stor del av landet.

Ytterligare information:

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos av tjänstgörande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)

Väderstatistik för mars

Vädret är sällan exceptionellt. Meteorologerna använder ordet "exceptionellt" endast då ett väderfenomen förekommer statistiskt i genomsnitt tre gånger per århundrade eller mera sällan än det. Ordet "sällsynt" används då ett väderfenomen förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång per tio år.