Meddelandearkiv: 2019

Föhn-vinden värmde i februari

5.3.2019 16:13

Särskilt dagstemperaturerna var högre än normalt. I Södra Finland var månadens medeltemperatur hela sex grader högre än genomsnittet.

Bild: Jarmo Vehkakoski

Bild: Jarmo Vehkakoski

Enligt Meteorologiska institutets statistik var februari månad mildare än normalt i en stor del av landet. Endast i Norra Lappland låg temperaturen något under långtidsmedelvärdena. I landets södra del var medeltemperaturen i februari däremot hela sex grader högre än genomsnittet. Så här milt är det i februari i genomsnitt en gång per 5–10 år. En mildare februari månad upplevdes senast i Södra Finland år 2016.

Månadens högsta temperatur, 9,7 grader, uppmättes den 24 februari på flygplatsen i Mariehamn. Den lägsta temperaturen, -39,1 grader, uppmättes vid Kevojärvi i Utsjoki den 5 februari.

I februari var nederbördsmängden större än normalt i hela landet. Avvikelserna var cirka 1,5 gånger större jämfört med det normala. Mest regnade det i Pötsönvaara i Ilomants, 94,8 millimeter, och minst vid stationen i Muonio kyrkby, 25,3 millimeter. Februari månad var regnigare senast år 2016.

Vid månadens utgång fanns det 10–30 centimeter snö i kustområdena och i huvudsak 50–70 centimeter i området från Norra Karelen till Lappland. På många ställen fanns det mindre snö än normalt.

Vintern började och slutade mild

Vintern, dvs. december–februari, var drygt en grad mildare än normalt i landets södra och mellersta del. I Lappland låg temperaturerna närmare långtidsmedelvärdena. December och februari var klart mildare än genomsnittet, men i januari inträffade en kallare period. Senast upplevdes en mildare vinter än denna i fjol eller året före det, beroende på observationsstation.

Nederbörden var något rikligare i söder och norr i vintras. Även snöfallet var något rikligare än medelvärdena. Endast i Kymmenedalen föll sällsynt mycket snö.

Ytterligare information:

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)