Meddelandearkiv: 2014

Juli, som var varmare än vanligt, slutade i häftiga åskväder

5.8.2014 15:40

Juli var exceptionellt varm i Lappland. Lika varma juli månader inträffar i genomsnitt en gång på 30 år i Lappland. I landets södra och mellersta del var juli månad senast 2010 varmare än i år. På grund av de behagliga förhållandena blixtrade det också dubbelt mer än genomsnittet i juli.

Bild: Lasse Nordlund

Bild: Lasse Nordlund

Enligt Meteorologiska institutet varierade medeltemperaturen för juli mellan nästan 20 grader i landets södra och mellersta del och cirka 15 grader i nordligaste Lappland. I hela landet var det varmare än vanligt. Den största avvikelsen uppstod i Lapska armen där medeltemperaturen var drygt fyra grader högre än normalt. Den minsta avvikelsen observerades i landets södra och mellersta del samt i Enaretrakten i Lappland där det var cirka två grader varmare än vanligt.

I landets västra del var juli allmänt ovanligt varm, det vill säga så pass varm som den är i genomsnitt en gång på tio år. I Lappland var medeltemperaturen allmänt till och med exceptionellt hög – såhär höga medeltemperaturer för juli uppmäts där i genomsnitt en gång på 30 år. Senast som juli månad var ungefär lika varm i Lappland var 2003. I landets södra och mellersta del var juli månad varmast 2010. 

Temperaturen steg över 25 grader nästan varje dag

Månadens högsta temperatur, 32,5 grader, uppmättes vid Utti i Kouvola den 26 juli. Under juli månad hade 26 dagar högsommarvärme, jämfört med genomsnittet på 16.  Fler julidagar med högsommarvärme än i år har sedan 1959 uppmätts endast 2010 och 1973, då de var 30 till antalet. År 2003 var antalet julidagar med högsommarvärme 28 och 1972 var de 27.  Av de enskilda observationsstationerna uppmättes flest dagar med högsommarvärme vid Utti i Kouvola, där de var 22 till antalet.

Eftersom regnet till stor del kom som skurar observerades stora lokala skillnader i nederbördsmängden under månaden. Allmänt taget regnade det mindre än vanligt. Endast i delar av Östra Finland, de österbottniska landskapen och Lappland regnade det mer än vanligt. Torrast var det i landets sydvästra del och i nordligaste Lappland, där nederbördsmängden allmänt stannade under 30 millimeter, det vill säga klart under hälften av det normala. I landets mellersta och norra delar steg regnmängden ställvis över 80 millimeter.  Av observationsstationerna var regnmängden störst vid Kuja-Kokko i Kauhajoki, där det regnade 147,1 millimeter. Minst nederbörd, 10,6 mm, kom det i Gumtäkt i Helsingfors. Den största dygnsnederbörden, 62,3 mm, uppmättes i Pellonpää i Uleåborg den 18 juli. Av regnet kom 59,2 mm under en timmes tid.

Det genomsnittliga antalet blixtar nästan fördubblades

I juli lokaliserades ett betydande antal markblixtar. Under månaden observerades i Finland nästan 110 000 markblixtar, medan långtidsmedelvärdet för juli är cirka 59 000 blixtar. Antalet blixtar var särskilt högt även i maj. Hittills under sommaren har det lokaliserats nästan 150 000 markblixtar, medan genomsnittet för hela sommaren i allmänhet brukar vara cirka 138 000. Statistiskt sett förväntas ännu cirka 30 000 blixtar i augusti.

Juli avslutades med en dag av häftiga åskväder. Den sista juli lokaliseras cirka 22 000 blixtar. Statistiskt sett är det här en betydande mängd, men inget rekordantal blixtar under ett dygn. Det största antalet blixtar som på 2000-talet observerats under ett dygn, 28 500 blixtar, uppmättes den 27 juni förra året.

Även med tanke på blixtfrekvensen var åskvädren under månadens sista dag betydande. I Taivalkoski uppmättes 91 markblixtar på hundra kvadratkilometer. Ett åskväder anses vara exceptionellt häftigt om blixtfrekvensen överstiger 80 blixtar/100 km2 under ett dygn. Sådana frekvenser uppstår inte varje år. Torsdagens häftiga åskväder var ett resultat av många faktorer, men till exempel mängden fukt i den lägre atmosfären var exceptionellt stor.  I samband med åskvädren uppstod i synnerhet i landets mellersta del och Kajanaland kraftiga vindbyar som orsakade skogsskador och elavbrott.

Mer information:

Åska och blixtar: Peter Ukkonen, tfn 050 452 9104, peter.ukkonen@fmi.fi

Väderstatistik: http://ilmatieteenlaitos.fi/kuukausitilastot

Information om oväder (på finska):
http://ilmatieteenlaitos.fi/rajuilmat