Meddelandearkiv: 2017

En vinterstorm drog fram över Östersjön

12.1.2017 16:45

En vintrig storm har dragit fram genom de sydvästra havsområdena. Den signifikanta våghöjden har uppgått till 8,2 meter, vilket betyder att den högsta enskilda vågen varit kring 15 meter hög. Våghöjderna är jämförbara med det tidigare uppmätta rekordet.

Bild: Bengt Wikström

Bild: Bengt Wikström

Ett starkt lågtryck som inkom från Norska havet förstärktes till storm i de västra och sydvästra havsområdena var vinden började stiga redan igår på onsdagen 11.1. Den signifikanta våghöjden var som högst klockan 22–07 då den översteg 7 meter. Vågorna har orsakat problem bl.a. i havstrafiken. Vattenståndet i Bottniska viken har också varit högt.

Den signifikanta våghöjden var 8,2 meter

Enligt vågbojen från norra Östersjön har den signifikanta våghöjden i natt uppnått 8,2 meter. Den högsta enskilda vågen var då ungefär 15 meter hög. Resultatet registrerades av vågbojen kring halva natten mellan onsdagen och torsdagen. Bland de historiska observationerna kan hittas en motsvarande händelse under stormen år 2004. I de anda delarna av Östersjön var vågorna inte lika höga.

"Så här stora vågor är möjliga på den egentliga Östersjön då en sydlig vind håller i sig tillräckligt länge. I dessa fall är svepsträckan hela längden av den egentliga Östersjön. Det är också avgörande att vinden blåser från samma håll under en tillräckligt lång tid", säger forskare Heidi Pettersson från Meteorologiska institutet.

De värsta stormvindarna har redan avtagit. De starkaste vindarna har varit vid Ålands hav och Bottenhavet. Där har det uppmätts stormvindar, alltså ett 10 minuters medelvärde på över 21 m/s.

Ytterligare information:

Havexpert Antti Kangas, puh. Tel. 867 8838, antti.kangas@fmi.fi

Varningar: http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar
Våghöjden: http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/vaghojden

Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)
Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

Vad är den signifikanta våghöjden?
Den signifikanta våghöjden räknas från de enskilda vågornas höjd på ett sådant vis, att resultat kan jämföras med den våghöjd en erfaren sjöfarare skulle uppskatta. Den signifikanta våghöjden är ungefärligen medeltalet av den högsta tredjedelen av vågorna. Den högsta enskilda vågen kan vara nästan dubbelt så högt som signifiganta våghöjden.