Meddelandearkiv: 2014

Varmare än normalt i september

9.10.2014 12:14

Medeltemperaturen under september var högre än normalt i hela landet. I väster var det också ovanligt torrt på många ställen.

Temperaturen varierade från drygt 12 grader i kust- och skärgårdsområdena till knappt 7 grader i norra Lappland. Avvikelsen var 1–2 grader i största delen av landet, i Havslappland och ställvis längst i sydväst drygt två grader. Månadens högsta temperatur, 23,1 °C, uppmättes i Tulkkila i Kumo den 8 september och den lägsta, -9,7 °C, i Saariselkä i Enare den 22 september. Den termiska hösten hade framskridit till landets mellersta del i slutet av månaden, när den statistiskt i slutet av september redan täcker hela landet med undantag av skärgårdsområdena.

Nederbördsmängden mindre än normalt i hela landet

Månadens nederbördsmängd stannade under 30 millimeter i landets västra del, men steg på många ställen i den östra delen till över 70 millimeter. Nederbördsmängden var mindre än normalt i nästan hela landet, i de österbottniska landskapen och i mellersta Finland allmänt till och med ovanligt liten, under en tredjedel av den normala. 

Mer än normalt regnade det bara ställvis i landets östra del, men också där steg nederbördsmängden så högt först i och med regnen under slutet av månaden. Av de enskilda observationsstationerna fick Utö i Pargas den största nederbördsmängden, 101 mm. Den rikliga nederbördsmängden orsakades av ett störtregn i den sydvästra skärgården den 22 september, och då uppmättes också månadens största dygnsnederbörd på Utö, 60,3 mm. Näst mest regnade det under månaden i Huhtilampi i Joensuu, där nederbördsmängden var 92,7 mm. Minst regnade det i Alavus, endast 12,1 mm.

I samband med att kall luft strömmade in i slutet av månaden kom den första snön på ett område som sträckte sig från norra Karelen till Lappland. Det här är exceptionellt tidigt i norra Karelen och också klart tidigare än normalt på andra håll i landet. De tjockaste drivorna uppmättes i Posio, där snön var 25 cm djup den 25 september. Mer snö i september fanns det senast 1968, då man uppmätte 30 cm i Sodankylä.

Mer information:

Väderprognos av jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)
Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

Väderstatistik för september och för hösten:
http://ilmatieteenlaitos.fi/syyskuu
http://ilmatieteenlaitos.fi/syksytilastot