Meddelandearkiv: 2020

Värmerekord slogs i januari

7.2.2020 10:35

Söder om Lappland slogs rekorden om både medeltemperaturen och högsta temperaturerna för januari.

Bild: Eija Vallinheimo

Bild: Eija Vallinheimo

Enligt Meteorologiska institutets statistik var januari rekordmild ända upp till Uleåborg.

"På en del av observationsstationerna slogs det gamla rekordet med till och med över två grader", berättar meteorolog Pauli Jokinen. Januari var den mildaste i mäthistorien på cirka 60 % av Finlands yta.

Januari var allmänt 7–8 grader varmare än normalt på rekordområdena. Som jämförelseperiod har man använt medeltemperaturen från 1981–2010. "Medeltemperaturen i januari motsvarade i många områden typiska omständigheter för månadsskiftet mars–april", säger Jokinen.

I en stor del av Lappland var januari 2–5 grader varmare än i medeltal, men detta kan ändå inte ses som ovanligt.

Hela landets medeltemperatur i januari klev på andra plats. Varmaste januari var år 1925 då det milda vädret även nådde Lappland. Jämförbar statistik för hela landet finns från början av 1900-talet.

Förutom medeltemperatursrekorden slogs också de högsta observerade ortspecifika temperaturerna i januari. Detta observerades på 16 långvariga observationsstationer i landets södra och mellersta delar. Rekorden slogs på två skilda dagar: Den 15 januari i landets södra delar och den 21 januari även i landets mellersta delar.

Den hösta temperaturen i januari, 9,2 grader, uppmättes den 21 januari på tre orter: Jomala, Åbo och Kronoby. Månadens lägsta temperatur, -38,8 grader, uppmättes i Kevojärvi i Utsjoki både den 27 och 28 januari.

Snötäcket i Lappland växte i och med de rikliga regnen

Januari var på många håll regnigare än normalt. I de västra och östra delarna av Fastlandsfinland var regnmängderna 1,5–2-faldiga jämfört med normalt. Så här stora regnmängder är sällsynta på många platser, de upprepas alltså i medeltal en gång per 10 år eller mer sällan. I den sydvästra skärgården och landets östra delar var regnmängderna relativt normala. Enligt preliminära uppgifter var månadens största regnmängd, 88,9 millimeter, i Ikalis. Den minsta regnmängden i januari var 20,9 millimeter vilket uppmättes i Villmanstrand.

Snösituationen i januari var mycket tudelad, i landets södra och mellersta delar fanns det länge ovanligt lite snö medan det i Lappland ställvis fanns rekordmycket snö. I mellersta delarna av Lappland fanns det i slutet av månaden ställvis till och med 110 centimeter snö, då den södra och västra kusten däremot fortfarande var huvudsakligen snöfria.

Ytterligare information:

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)