Väderrapporten

Väderraporten 25.5.2016 kl 12

I rapporten ingår varningar.

Ett regnområde sträcker sig från Bottenhavet till Nordöstra Österbotten. I landets västra del förekommer regnskurar. I söder och i öster är det ännu i dag varmt.

Utsikterna fram till i morgon eftermiddag:

I landets västra del samt i Norra Österbotten och Kajanaland:

Halvklart till mulet, i söder lokalt klarare. Tidvis regnskurar, på dagarna i södra del lokalt med åska. I landskapen av Österbotten i dag även mera ihållande regn. Dagens högsta temperatur i dag 20...25, norr om linjen Björneborg-Kuhmo 11...17 grader. Dagens högsta i morgon 13...18 grader. Nattens lägsta temperatur är 8...12 grader. Svag till måttlig vind omkring nord.

I landets östra del:

Klart till halvklart och uppehåll. I eftermiddag närmast i områdets norra del regnskurar, möjligen med åska. På natten österifrån mulnande och tidvis regn. I morgon på dagen i söder lokalt åska. Dagens högsta temperatur i dag 21...26, i morgon 13...18 grader. Nattens lägsta 11...17 grader. Mest svag vind. I morgon tilltagande vind mellan nord och syd.

I Lappland:

Växlande molnighet och i dag i Norra Lappland lokalt regnskurar. Dagens högsta temperatur idag och i morgon 9...14, nattens lägsta +1...+6 grader. Svag till måttlig vind omkring nord.

Väderrapporten för sjöfarande 25.5.2016 kl. 12

Varning för hård vind:

Ålands hav och Bottenhavet:

Vind omkring nord 17 m/s.

Norra Östersjön västra delen och Kvarken:

Vind omkring nord 15 m/s.

Meddelande för båtförare:

Norra Östersjön östra delen, Skärgårdshavet och södra Bottenviken:

Vind omkring nord 13 m/s.

Norra Bottenviken:

Nordlig till nordostlig vind 11 m/s.

Varning för sjögång:

På norra Östersjön västra delen, Ålands hav, Bottenhavet och Kvarken förekommer från och med efternatten måttlig sjögång, där den signifikanta våghöjden överstiger 2,5 meter.

Varning för lågt vattenstånd: Havsvattenståndet förväntas sjunka på Kvarken och Bottenviken och bli lågt från och med efternatten.

Ett högtrycksområde ligger över Nordatlanten. Ett lågtryck bildas idag sydost om Finland och rör sig i morgon till Åland.

Utsikterna fram till i morgon eftermiddag:

Finska viken:

Varierande vind 2-6 m/s. På dagen lokalt sjöbris. God sikt. Från natten lokalt regnskurar och dimma.

Östra delen av Norra Östersjön och Skärgårdshavet:

Tilltagande nordlig till nordvästlig vind, på kvällen 9-13 m/s. På natt avtar vinden. Mest god sikt, från i kväll lokalt regnskurar.

Västra delen av Norra Östersjön och Ålands hav:

Tilltagande nordlig till nordvästlig vind, från i kvällen 11-15, på Ålands hav upp till 17 m/s. Från i kväll tidvis regn.

Bottenhavet:

Tilltagande nordlig vind, till en början 9-13 m/s. Från i natt 13-17 m/s. Tidvis regn.

Kvarken:

Nordlig till nordostlig vind 8-12 m/s, från i natt 11-15 m/s. Tidvis regn.

Bottenviken:

Nordlig till nordostlig vind 7-11 m/s, på södra delen från i natt 9-13 m/s. Tidvis regn.

Saimen:

Varierande vind 1-4 m/s. I natt småningom tilltagande vind om nordost. På förmiddagen 4-8 m/s. Lokalt regn- eller åskskurar.