Nyhet 21.9.2022

Vågtjänsterna förenades i Meteorologiska institutets webbtjänst

Vågobservationerna och vågprognoserna för Östersjön finns nu tillgängliga på en sida i vår webbtjänst.

Tidigare har webbplatsen innehållit aktuell information om vågorna i Östersjön på två olika adresser. På sidan Våghöjden fanns en sammanställning av vågbojarnas observationer och en 3 dygnsprognos. På sidan Vågprognosen fanns kartbilder av vågprognosen för hela Östersjön och för Skärgårdshavet.

Nu har båda sidornas innehåll samlats på adressen sv.ilmatieteenlaitos.fi/vaghojden.

All information finns också på den nya sidan. Användningen av kartprodukterna har förnyats, men i övrigt är förändringarna måttliga. De gamla adresserna styr automatiskt till den nya sidan.

Hur mäts vågorna?

Vågorna mäts med vågbojar. Förutom våghöjden mäter bojarna även vågornas riktning, period och temperaturen i vattnet. Oftast anges en signifikant våghöjd som motsvarar den upplevda våghöjden. De högsta vågorna är nästan dubbelt så höga som den signifikanta våghöjden. Vågmätningar görs vid fem vågbojar. Om vintrarna lyfts vågbojarna upp ur havet för isens skull, vilket betyder att man inte får några observationer då.

Mer information

Anni Jokiniemi, Oceanografiska tjänster tfn 029 539 6436 anni.jokiniemi@fmi.fi På kartan Sjövädret kan man fortsättningsvis välja vågobservationer och -prognoser.

Observationer om våghöjden finns även i nedladdningstjänsten för observationer (på finska) och i Meteorologiska institutets öppna data.

VåghöjdenSjövädretÖstersjön