Pressmeddelande 7.6.2023

I mitten av maj var det somrigt varmt, mot slutet av månaden blev vädret svalare

I en stor del av landet var medeltemperaturen i maj nära det normala eller något högre. På många ställen regnade det mindre än normalt. Hela våren var både vad gäller temperatur och regn ganska typisk.
Bild: Anni Simola

Enligt Meteorologiska institutets statistik var temperaturen för maj i stora delar av landet som vanligt eller högre än vanligt. I norra Lappland var medeltemperaturen 5–7 grader, i mellersta och södra Lappland 7–9 grader och i övriga delar av landet 9–11 grader. I östra Lappland var det ovanligt varmt.

I början av månaden var temperaturerna svala för tidpunkten. Därefter var största delen av månaden varmare än normalt: sommartemperaturer på över 20 grader förekom i landets södra och mellersta delar i cirka tio dagar, i norr i cirka fem dagar. I slutet av månaden svalnade temperaturerna igen.

Månadens högsta temperatur, 25,1 grader, uppmättes den 22 maj vid Niinisalo flygplats i Kankaanpää och den 24 maj vid observationsstationen i Lepaa i Hattula. Dessa var också de enda värmeböljorna i maj. Månadens lägsta temperatur, -13,4 grader, uppmättes den 3 maj vid observationsstationen i Näkkälä i Enontekis.

Solen sken ställvis exceptionellt mycket i maj

Nederbördsmängden i maj var på många ställen normal eller nederbördsfattigare än normalt. I Salla regnade det till och med ovanligt lite. I norra Lappland regnade det däremot ställvis mer än normalt, i Utsjoki till och med ovanligt mycket.

Under månaden regnade det mest vid Kirakkajärvi observationsstation i Enare, 61 millimeter. I Pulju i Kittilä uppmättes den 17 maj den största dygnsnederbörden, 39,7 millimeter. Minst nederbörd under månaden uppmättes det vid Rankö observationsstation i Kotka, 12,8 millimeter.

I mitten av månaden fanns det ännu tiotals centimeter snö vid observationsstationerna i landets norra del, men före slutet av maj hade snön smält bort från alla Meteorologiska institutets observationsstationer.

Under maj månad var antalet markblixtar sammanlagt cirka 2 700, vilket är klart mindre än medeltalet för 1960–2021, cirka 8 000.

I maj var antalet solskenstimmar större än normalt, i sydväst ställvis till och med exceptionellt många.

Vårens medeltemperaturer och nederbördsmängder var typiska för tidpunkten

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen under hela våren, dvs. mars–maj, från knappt fem plusgrader vid landets sydkust till cirka fyra köldgrader i Lapska armen. Medeltemperaturen i hela landet låg nära de normala värdena, i landets södra delar var temperaturen något varmare än normalt.

I en stor del av landet var våren normal vad gäller regnmängd eller något regnigare än normalt. I södra och mellersta Lappland regnade det ställvis mindre än normalt. Under våren regnade det mest vid observationsstationen i Puolanka i Kotila, 161,8 millimeter. Minst regnade det vid observationsstationen i Pello Kyrkby, 60,2 millimeter.

Mer information:

Meteorologerna använder ordet exceptionellt då ett väderfenomen förekommer statistiskt i genomsnitt tre gånger per århundrade eller mer sällan. ”Sällsynt” väderfenomen används då ett väderfenomen förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång per tio år.

Väderstatistik för maj

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

VäderKlimatMajVår