Pressmeddelande 5.4.2024

Mars var mildare än normalt i hela landet och ganska molnigt

I Lappland var början av mars ovanligt mild, men i slutet av månaden blev vädret kallare. I landets södra och mellersta delar uppmättes däremot redan ganska våriga temperaturer i slutet av månaden. Dimma förekom ganska allmänt i mars, särskilt i söder.
Bild: Juha Tuomi

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen i mars mellan cirka +1 grader i landets sydvästra del till cirka -6 grader i Norra Lappland. Medeltemperaturen i mars var till stor del 1,5–3 grader högre än genomsnittet under jämförelseperioden 1991–2020. Senast var mars ungefär lika varm i vårt land år 2022.

Den högsta temperaturen i mars var 13,1 grader som uppmättes den 30 mars i Jomala på Åland. Den lägsta temperaturen var -31,0 grader och uppmättes i Tulppio i Savukoski den 25 mars.

Nederbördsmängden var nära det normala i en stor del av landet

I mars regnade det mest vid observationsstationen i Tuorila i Sastmola, där nederbördsmängden var 52,3 millimeter. Minst regnade det vid Näkkälä observationsstation i Enontekis, där nederbördsmängden var 13,4 millimeter. Den största dygnsnederbörden, 29,1 millimeter, uppmättes vid Pirttikoski observationsstation i Tavastehus den 16 dagen i månaden.

Antalet solskenstimmar var klart färre än normalt i hela landet. I landets södra och mellersta delar sken solen till och med ovanligt lite. Det stora antalet dimdagar förklarar delvis de få solskenstimmarna. På sydkusten förekom dimmiga dagar cirka hälften av alla månadsdagar.

I slutet av månaden upplevdes åska nattetid i Satakunta och Birkaland, vilket avviker från det normala. I samband med åskan observerades över hundra markblixtar.

I slutet av mars var det redan ställvis snöfritt i landets södra och västra delar. Däremot fanns det på många ställen ännu över en halv meter snö i landets östra och norra delar. Mest snö fanns det i Mellersta Lappland och Kajanaland, där snödjupet ställvis var över 100 centimeter.

Mer information:

Klimatet i Finland

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

VäderStatistikKlimatMars