Pressmeddelande 6.2.2024

Januari var kallast på åtta år

Början av månaden var mycket kall, men månaden slutade med milt väder. I början av januari uppmättes ‒44,3 grader i Enontekis; senast en kallare siffra uppmättes i Finland var i januari 1999.
Bild: Eija Vallinheimo.

Enligt Meteorologiska institutets statistik varierade medeltemperaturen i januari mellan cirka ‒3 grader i sydvästra skärgården till ‒17 grader i Östra Lappland. Januari var kallare än vanligt i hela landet. Temperaturavvikelsen jämfört med långtidsmedelvärdet var i huvudsak mellan 3 och 6 grader. En så kall januari förekommer i genomsnitt med 5–10 års mellanrum. Senast var det kallare i januari 2016.

Året började med sträng kyla och under den första veckan i januari var det tidvis exceptionellt kallt. Den lägsta temperaturen i januari, ‒44,3 grader, uppmättes vid Enontekis flygplats den 5 januari. Den högsta temperaturen i januari, 5,7 grader, uppmättes vid fyren Kemi I den 9 januari och vid Märket i Hammarland den 22 januari.

Den sista veckan i januari förde med sig för årstiden mycket mild luft.

Nederbördsmängderna nära det normala

Nederbördsmängderna låg i januari nära det normala eller något under det. Det kom i huvudsak 20–60 millimeter nederbörd. Enligt preliminära uppgifter fick Huhtilampi i Joensuu mest nederbörd, 71,8 millimeter, medan Laitala i Toholampi fick minst nederbörd, 13,2 millimeter.

I slutet av månaden var snötäcket i Fastlandsfinland mellan cirka 15 centimeter i Egentliga Finland och 96 centimeter i Kilpisjärvi. På Åland och i den sydvästra skärgården fanns det några centimeter snö. På många håll fanns det cirka 10 centimeter mer snö än normalt.

Mer information:

Klimatet i Finland

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

VäderStatistikKlimatVinterJanuari