Värmerekordet slogs under en nederbördsfattig oktobermånad

7.11.2018 13:14

Ett nytt värmerekord för oktober sattes den 14 oktober i Kronoby. I oktober var nederbördsmängderna mindre än normalt.

Bild: Hannu Manninen

Bild: Hannu Manninen

Enligt Meteorologiska institutets statistik var oktober ungefär en grad varmare än normalt i landets södra och mellersta delar. I Lappland var temperaturerna däremot något lägre än medelvärdena. Månadens högsta temperatur var 20,9 grader som uppmättes vid Karleby–Jakobstads flygplats i Kronoby den 14 oktober. Detta var ett nytt värmerekord för oktober i Finland. Det föregående rekordet som sattes 1985 i Malm i Helsingfors slogs med hela 1,5 grader.

På 2000-talet har inte ett enda månatligt köldrekord slagits i Finland. Värmerekorden har däremot slagits redan sex gånger. Den lägsta temperaturen i oktober var -18,7 grader som uppmättes i Vuotso i Sodankylä den 29 oktober.

Den termiska vintern började i Lappland

Nederbördsmängden var under medelvärdena både i söder och norr. I landets mellersta delar var mängden nära långtidsmedelvärdet. Enligt de preliminära uppgifterna var månadens största nederbördsmängd 70,5 millimeter som uppmättes i Pötsönvaara i Ilomants. Minst regnade det i Kilpisjärvi i Enontekis där man uppmätte en nederbörd på 11,8 millimeter. Den största dygnsnederbörden, 27,6 millimeter, uppmättes på Kimitoön den 23 oktober.

I slutet av oktober var vädret kallare under flera dagar och i en stor del av Lappland började den termiska vintern kring den 22 oktober. I slutet av månaden fanns det snö närmast i norra och mellersta Lappland där snödjupet var cirka 2–10 centimeter.

Ytterligare information:

Oktober månads väderstatistik (på finska)

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)