September var varmare än normalt för tionde gången i rad i Finland

8.10.2018 14:15

Antalet dagar med högsommarvärme i sommar var bara en dag mindre än rekordet under mäthistorien. Värmesumman under växtperioden är redan nu rekordstor.

Bild: Bengt Wikström

Bild: Bengt Wikström

Enligt Meteorologiska institutets statistik var september sällsynt och ställvis till och med exceptionellt varm med undantag av Lappland. Månadens medeltemperatur varierade mellan cirka 14 grader på sydkusten till knappa 8 grader i norra Lappland. Månadens medeltemperatur var 1–3 grader högre än normalt i hela landet. En septembermånad med motsvarande temperaturer förekommer i genomsnitt en gång på 10–30 år, något oftare i Lappland.

Månaden var tudelad beträffande temperaturen. I början och i mitten av månaden var det klart varmare än normalt, medan slutet av månaden var kallare än normalt. Månadens högsta temperatur, 26,1 grader, uppmättes den 8 september i Pyynpää i Raumo. Detta var samtidigt sommarens sista dag, den 64:e, med högsommarvärme i vårt land. Beträffande antalet dagar med högsommarvärme hade det för ett nytt rekord bara krävts en dag till, eftersom det nuvarande rekordet som uppmättes 2002 är 65 dagar med högsommarvärme. Rekordet beträffande dagar med högsommarvärme började mätas 1960. Även om dagar med högsommarvärme inte uppmättes efter den 8 september var temperaturen även efter mitten av månaden ställvis över 20 grader.

Den 26 och 27 september drog stormen Kuisma över landet och orsakade i någon mån skador och elavbrott särskilt i landets södra och mellersta delar. Den kraftigaste genomsnittliga vindhastigheten uppmätt i havsområdena var 26,1 meter per sekund och den uppmättes i Kylmäpihlaja i Raumo. De hårdaste vindbyarna som uppmättes på land var cirka 23 meter per sekund. Efter stormen Kuisma strömmade kall luft in i landet norrifrån och temperaturen sjönk under nollstrecket i nästan hela landet under månadens sista nätter. Månadens lägsta temperatur, -9,5 °C, uppmättes i Muonio kyrkby den 29 september.

Rikligare nederbörd än normalt efter en torr sommar

September var regnigare än normalt i största delen av landet. Nederbördsmängden var ställvis sällsynt stor särskilt i området som sträcker sig från Södra Karelen till övre Lappland. En motsvarande mängd förekommer i genomsnitt en gång på 10–30 år. Nederbördsmängden i september varierade från cirka 50 millimeter i Österbotten och västra Lappland till dryga 100 millimeter i östra Finland. Månadens största nederbördsmängd, 148,6 millimeter, uppmättes i Koivuniemi i Vederlax. Den minsta nederbördsmängden, 34,6 millimeter, var preliminärt vid Pelmaa station i Seinäjoki. Den största dygnsnederbörden, 56,7 millimeter, uppmättes i Laukansaari i Punkaharju, Nyslott den 11 september.

Den första snön som kan statistikföras observerades i slutet av månaden då snödjupet i centrum i byn Kilpisjärvi var 2 centimeter på morgonen den 25 september.

Värmesumman under växtperioden redan rekordartad

Den termiska växtperioden började i år under den senare delen av april i söder och i början av maj i norr. Den effektiva värmesumman före utgången av september är redan rekordartad med undantag av nordligaste Lappland. Vid Helsingfors–Vanda flygplats är värmesumman till exempel 1839 dygnsgrader, vilket är mer än det tidigare rekordet från 2011 vid flygplatsen (1829 dygnsgrader). I söder ökar värmesumman ännu vanligen till utgången av oktober, dvs. de slutliga värdena fås senare. I norr är den termiska växtperioden dock snart förbi.

Till värmesumman bidrar de dagar då dygnsmedeltemperaturen är högre än +5 grader. Den del av dygnsmedeltemperaturen som överskrider +5 grader läggs till värmesumman under växtperioden. Om dygnsmedeltemperaturen är under +5 grader under växtperioden är summan oförändrad.

Ytterligare information:

September månads väderstatistik

Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)