Skicka in dina observationer om sommarvädret genom väderapplikationen

11.7.2018 10:04

Intresserad av badsträndernas temperatur? Gör egna observationer och berätta om dem för andra! Man kan spara och skicka sina väderobservationer till Meteorologiska institutet genom väderapplikationen för smarttelefoner. I sommar samlar vi även information om nya storheter, nämligen vattnets yttemperatur och dimma. Nu kan du dessutom bifoga ett fotografi till dina observationer.

Till egna observationer kan nu även bifogas ett eget fotografi, som kan delas till exempel på sociala medier. Ett fotografi som bifogats till observationerna lagras i programmets uppgifter och sänds inte automatiskt till Meteorologiska institutet.

Egna bilder som delas lönar det sig att märka med hashtaggen #omathavainnot. Offentliga bilder med denna hashtag kan även institutets meteorologer följa med i sociala medier.
 

Vi samlar observationer av följande sommarväderfenomen:

Vindskada – fällde stormen träd?

Översvämning – har ösregnet raserat vägen eller är källaren full med vatten?

Hagel – hur stora hagel har du sett?

Tromb – var virveln på land eller över vattnet?

Vattnets yttemperatur – var är de bästa badförhållandena?

Dimma – stör dimman till exempel sjöfarande?

Regnar det eller inte? Regnar det där du är just nu?

Åska – såg du en blixt eller hörde du muller?
 

Egna observationer är både meteorologer och andra till glädje

I väderapplikationen kan man följa med sina egna och andra användares väderobservationer. Via applikationen kan varje användare följa andras observationer på kartan 7 dygn bakåt.

Väderobservationerna som skickas in används också direkt av meteorologerna som gör väderleksprognoser. De jourhavande meteorologerna följer användarnas observationer och kan ta dem i beaktande bland annat i korttidsprognoser och varningar. Observationerna bidrar även till forskning i vädrets effekter.

Lovande start på försöket

Egna observationer-funktionen lades till väderapplikationen på sommaren 2017. Under pilotförsökets första år har cirka 40 000 observationer skickats in. 12 000 personer har bidragit med observationer. De aktivaste av dem har lämnat in väderobservationer dagligen.

Det har beslutats att försöket ska förlängas till slutet av oktober 2018.

Ytterligare information:

Egna observationer-projektets webbplats (på finska) (http://ilmatieteenlaitos.fi/omat-havainnot)

Länkar för att ladda ner väderapplikationen till Android- och iOS-smarttelefoner http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/smartphones

Information om varningar och anvisningar för extremt väder http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/information-om-varningarna

Projektchef Ismo Karjalainen
tfn 029 539 2106
ismo.karjalainen@fmi.fi