Meddelandearkiv: 2019

Stormen Aapeli inledde en kall januarimånad

7.2.2019 16:06

Första halvan av januari var mild, men resten av månaden var mycket kall. Månadens medeltemperatur var 1–3 grader lägre än normalt. I slutet av månaden fanns det ovanligt mycket snö i söder, medan Lappland hade mindre snö än normalt.

Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen i januari 1–3 grader kallare än normalt i stora delar av landet. Men det är inte ovanligt att januari är så här kall, utan det inträffar i genomsnitt en gång på tre eller fyra år. År 2016 var det senast kallare. Kallast jämfört med det normala var det i södra Lappland och mildast på Åland, där medeltemperaturen för månaden var normal.

Den första januari uppmättes månadens högsta temperatur 6,2 grader på Bogskär i Kökar. Månadens lägsta temperatur var -38,7 grader och den uppmättes i Tähtelä i Sodankylä den 27 januari.

I januari var nederbörden rikligare än normalt i söder, medan månaden var torrare än normalt i norr. Månadens största nederbördsmängd, 86,7 millimeter, uppmättes i Sjundby i Sjundeå.

I slutet av månaden var snötäcket cirka en halv meter i stora delar av landet, längs västkusten var snötäcket tunnare. Med tanke på tidpunkten fanns det ställvis ovanligt stora mängder snö i söder, och motsvarande upprepas cirka en gång på tio år. I norr fanns det däremot mindre snö än normalt.

Månadens mest anmärkningsvärda väderhändelse inträffade genast i början av året. Under stormen Aapeli den 2 januari uppmättes ett nytt rekord för genomsnittlig vindhastighet på Finlands havsområden. Det nya rekordet är 32,5 meter per sekund. Dessutom var sjögången kraftigt till havs och även på landområden uppmättes stormbyar. I inlandet föll 20 centimeter snö, och upplegor på trädgrenarna orsakade skador.

Ytterligare information:

Väderstatistik för januari
Väderrekord
Pressmeddelande: Under stormen Aapeli uppmättes rekordvindar till havs