Meddelandearkiv: 2014

Sommarens kraftigaste åskskurar härjar på torsdagen i Finland

31.7.2014 9:37

Meteorologiska institutet varnar för kraftiga åskskurar som anländer till Finland torsdagen den 31 juli. Åskvädret, som kan bli det kraftigaste denna sommar, koncentrerar sig till landets södra och mellersta delar, Kajanaland och Norra Österbotten.

Bild: Antonin Halas

Bild: Antonin Halas

En mycket fuktig och varm luftmassa strömmar från söder till Finland under natten mellan onsdagen och torsdagen. Under torsdagens lopp anländer en vågformad front från väster och framför den utvecklas räckor av mycket kraftiga åskskurar. I synnerhet i ett område som sträcker sig från Birkaland över Mellersta Finland till Kajanaland kan åskan orsaka omfattande skada.

Åskskurarna rör sig rätt snabbt över Finland. Skurarna åtföljs här och där av mycket kraftiga åskbyar. Räckorna av åskskurar orsakar ställvis också mycket rikliga regn som kan resultera i översvämningar i tätorterna.

"Det ser ut som om det blir den tillsvidare värsta vädersituationen denna sommar, vilket gör mera omfattande skador på träd och elavbrott möjliga", bedömer Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Henri Nyman.

Sommarens blixtar rikliga, men inte exceptionella

I sommar har det tillsvidare blixtrat något mer än i medeltal.  Åsksäsongen startade effektfullt i maj då månadens genomsnittliga antal blixtar (8400) överträffades mångfalt (24000 blixtar). Dessutom inträffade majoriteten av blixtarna under några dagar med kraftig åska. Juni var en svag åskmånad på grund av det kyliga vädret. Under juni förekom det mindre än hälften av den genomsnittliga mängden av 35000 markblixtar.

I juli har luftmassåskvädren dundrat flera gånger tack vare hettan och nästan 84 000 blixtar har lokaliserats fram till onsdagen. Det är typiskt för juli att det blixtrar mycket, i medeltal 59 500 blixtar. Det hittills uppmätta antalet blixtar är dock inte på något sätt exceptionellt, för till exempel i juli 2011 lokaliserades så många som 113 000 blixtar.

Meteorologiska institutet följer upp läget på sin webbplats och i Twitter www.twitter.com/meteorologit

Mer information:

Jourhavande meteorolog, tfn. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Åska och blixtar: Peter Ukkonen, tfn 050 452 9104, peter.ukkonen@fmi.fi

Prognos över den vågformade frontens rörelse och områdena där de farligaste åskvädren förekommer. Gult markerar åskbyar som är över 15 m/s, orange över 25 m/s.