Meddelandearkiv: 2012

Juli var ställvis mycket regnigare än genomsnittet

3.8.2012 10:26

Juli var beträffande medeltemperaturen nästan normal och i mellersta och östra delen av landet ställvis exceptionellt regnig.

Foto: Toni Amnell

Foto: Toni Amnell

Enligt Meteorologiska institutet varierade medeltemperaturen i juli från drygt 17 grader i södra delen av landet till knappa 12 grader i norra Lappland. I största delen av landet är värdena nära långtidsmedelvärdet. Endast i norra Lappland var det ställvis drygt en grad kallare än normalt. Medeltemperaturen i hela landet var 15,5 grader, vilket är 0,1 grad under långtidsmedelvärdet.

Månadens högsta temperatur var 31,0 grader som uppmättes i Lampela i Lieksa den 30 juli. Den lägsta temperaturen var -1,7 och den uppmättes den 10 juli både i Naruska i Salla och i Pokka i Kittilä. Med undantag av landets sydöstra del var antalet dagar med högsommarvärme färre än normalt och de inföll under månadens första vecka och i slutet av månaden. Antalet dagar med högsommarvärme var 12 i hela landet. Statistiskt är antalet dagar med högsommarvärme i juli i genomsnitt 16. Bland de enskilda observationsstationerna uppvisade Utti i Kouvola flest dagar med högsommarvärme. Gränsen för högsommarvärme överskreds här den 8 juli.

Regnmängden är till och med dubbelt så stor som medeltalet i landets mellersta och östra delar

Regnmängden i juli var ställvis över 170 millimeter i landets mellersta och östra delar, vilket är nästan dubbelt så mycket som långtidsmedelvärdet. Å andra sidan var regnmängderna i Mellersta och Norra Österbotten, Lappland och stora delar av Södra Finland mindre än normalt. Bland enskilda observationsstationer regnade det mest i Karvia i Norra Satakunta, där nederbörden under juli uppgick till 243 millimeter. Där uppmättes också månadens största regnmängd per dygn: den 8 juli regnade det 96 millimeter. Den minsta regnmängden uppmättes i Lavinto i Hausjärvi, där den uppgick till 26 millimeter.

I största delen av landet sken solen betydligt mindre än normalt. Mest sken solen i Vihreäsaari i Uleåborg, där antalet timmar med solsken var 284. Det minsta antalet solskenstimmar, 195 timmar, hade Lepola i Villmanstrand.

Under månaden observerades cirka 56 000 markblixtar i Finland. I juli observeras i genomsnitt cirka 60 000 markblixtar. Mest blixtrade det den 29 juli då cirka 20 000 markblixtar observerades. Den 30 juli blixtrade det också väldigt mycket - då observerades cirka 12 000 markblixtar.

Ytterligare information:

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (3,98 e/min + lna)
Väderprognoser av jourmeteorologen 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,98 e/min + lna)

Meteorologer på Twitter: http://twitter.com/meteorologit
Meteorologiska institutets nya väderapplikation för iPhone- och Android-telefoner: http://ilmatieteenlaitos.fi/alypuhelimet