Meddelandearkiv: 2018

Kom ihåg UV-strålningen i början av sommaren

2.5.2018 8:14

När sommaren närmar sig är det bra att återkalla i minnet riskerna med att utsätta sig för solens strålning. Meteorologiska institutet mäter dagligen ozonmängden och UV-strålningen och vill påminna om vikten av att skydda sig mot ultraviolett strålning även i sommar.

Bild: Eija Vallinheimo

Bild: Eija Vallinheimo

"När människorna skalar av sig vinterkläderna på våren bränner de sig lätt. Huden är som tunnast efter vintern när den har undvikit solens strålning under en lång tid, vilket i någon mån inverkar på att man bränner sig fort i solen", säger Anu Heikkilä, forskare vid Meteorologiska institutet.

"Vid solbränna skadas de översta hudcellernas DNA. Huden dör men solskadan stannar kvar i de djupare hudcellernas minne.    Alla människans celler har ett minne. UV-strålning och solbränna är en verklig risk och särskilt upprepade solskador har visat sig vara en betydande faktor som ökar risken för hudmelanom", säger Anu Heikkilä.

Det är viktigt att skydda sig mot UV-strålning när UV-indexet är 3

UV-strålningens intensitet anges med ett UV-index eller UVI. Indexet varierar framför allt beroende på solens höjdvinkel, som beror både på årstiden och tiden på dygnet. Andra faktorer som inverkar är molnigheten, höjden över havsytan, reflexionen från mark- eller havsytan och ozonmängden i atmosfären. Det är skäl att skydda sig mot UV-strålning när indexet når värdet 3. I Meteorologiska institutets UVI-tjänst på webbplatsen kan du kontrollera dagens prognos för UV-indexet för över 60 orter världen runt.  http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/uv-index

Mer information:

Forskare Kaisa Lakkala, tel. 040 747 6792, kaisa.lakkala@fmi.fi

Forskare Anu Heikkilä, tel. 029 539 4151, anu.heikkila@fmi.fi

http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/uv-index