Meddelandearkiv: 2018

Kallaste marsmånaden på fem år

6.4.2018 15:52

Vid utgången av månaden fanns det ställvis exceptionellt mycket snö i landets mellersta del.

Bild: Jarmo Vehkakoski

Bild: Jarmo Vehkakoski

Enligt Meteorologiska institutets statistik var mars 2–5 grader kallare än genomsnittet i en stor del av landet. De största temperaturavvikelserna noterades i landets östra del och i norra Lappland. En kallare marsmånad var det förra gången 2013.

Månadens högsta temperatur, 8,6 grader, uppmättes i Jomala den 25 mars och den lägsta temperaturen, -35,7 grader, i Kevojärvi i Utsjoki den 7 mars.

Nederbördsmängden under månaden varierade från cirka 20 millimeter i landets sydvästra del och Lappland till cirka 50 millimeter i Norra Karelen. Nederbördsmängden var ungefär hälften av den normala i sydväst och Lappland, vilket är sällsynt. Å andra sidan var nederbördsmängden större än normalt i Savolax och Norra Karelen. Av observationsstationerna var nederbördsmängden störst i Koli i Lieksa, 55,4 millimeter, och minst i Muonio, 7,8 millimeter.

Vid utgången av månaden var snödjupet knappa 10 centimeter på sydvästkusten och över en meter på vissa ställen i Norra Karelen och Kajanaland. I förhållande till tidpunkten fanns det i en stor del av landet något mer snö än normalt. I ett område som sträcker sig från Österbotten till Norra Karelen fanns det till och med exceptionellt mycket snö, 20–30 centimeter mer än genomsnittet.

Solen sken mer än normalt i hela landet. Av observationsstationerna sken solen mest i Utö, 194 timmar, vilket är nästan 60 timmar mer än genomsnittet.

Ytterligare information:

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)

Väderstatistiken för mars: http://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuu

Om vädret twittrar @meteorologit.