Meddelandearkiv: 2018

Vintern var blid trots kölden i februari

8.3.2018 16:46

Nederbördsmängden i februari var exceptionellt liten i norr.

Bild: Jarmo Vehkakoski

Bild: Jarmo Vehkakoski

Enligt Meteorologiska institutets statistik var februari 1–4 grader kallare än normalt i en stor del av landet. En kallare februarimånad var det förra gången 2011 eller 2012, beroende på orten. I Lapska armen var det kallast jämfört med det normala och i östra Lappland var temperaturerna närmast genomsnittet. Särskilt slutet av månaden var mycket kall i förhållande till tidpunkten.

Den lägsta temperaturen i februari var -37,1 grader som uppmättes vid Kevojärvi i Utsjoki den 4 februari. Månadens högsta temperatur var +3,8 grader som uppmättes på Utö den 14 februari.

Exceptionellt liten nederbörd i norr

I februari var nederbörden exceptionellt liten i landets norra del, i regel endast cirka 5 millimeter. Detta utgör endast cirka 20 procent av den genomsnittliga nederbörden. På flera långvariga observationsstationer var nederbördsmängden mindre än någonsin under hela den tid mätningar gjorts. Det var torrare än normalt även i landets södra och mellersta del. Minst var nederbörden i Muonio kyrkby, 0,8 millimeter och störst i Pirttikoski i Tavastehus, 36,9 millimeter.

Hela landet hade snö vid månadens slut, mellan cirka tio centimeter på den sydvästra kusten och cirka 90 centimeter i Kittilä.

Vintern var åter blid på många ställen

Vintern (december–februari) var 1–3 grader varmare än normalt i en stor del av landet. Endast i norra Lappland var det ungefär en grad kallare än normalt. Vintern 2018 var den femte vintern i rad som var blidare än normalt i en stor del av landet.

I ett område som sträcker sig från Nyland till Kajanaland och i omgivningen nära Kittilä var vintermånaderna nederbördsrikare än vanligt, på andra ställen var nederbördsmängderna nära genomsnitten eller något under. Störst var nederbörden på sydkusten, cirka 200 millimeter. Minst var den i norra Lappland, 50–100 millimeter.

Ytterligare information:

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)

Månadsöversikten för februari: http://www.ilmastokatsaus.fi/2018/03/01/helmikuun-2018-kuukausikatsaus/
Väderstatistiken för februari: http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuu

Om vädret twittrar @meteorologit.