Meddelandearkiv: 2017

Exceptionellt regnig höst längs sydkusten

13.12.2017 10:43

Vid observationsstationerna i Nurmijärvi, Vederlax och Hyvinge slogs ortsspecifika nederbördsrekord för hösten.

Bild: Antonin Halas

Bild: Antonin Halas

Enligt Meteorologiska institutets statistik var hösten, det vill säga september–november, regnigare än vanligt i en stor del av landet. I Nyland och Kymmenedalen var hösten exceptionellt nederbördsrik, vilket innebär att motsvarande nederbördsmängd upprepas i genomsnitt mer sällan än en gång på 30 år. Längs sydkusten var nederbördsmängderna till och med över 1,5 gånger större än normalt.

Vad gäller de långvariga observationsstationerna slog höstens nederbördsmängd rekord vid observationsstationerna i Nurmijärvi, Vederlax och Hyvinge. Mest regnade det i Noux i Esbo under hösten: 415,9 mm. Stationen har dock varit i bruk endast i några år, så man kan inte tala om något rekord för Noux del.

På grund av det ostadiga vädret var hösten också på många håll ovanligt molnig.

Hösten var ungefär en grad varmare än normalt i hela landet. Senast vi hade en varmare höst var, beroende på orten, 2016 eller 2015.

November månad var mild och regnig

November var 1–3 grader varmare än vanligt i största delen av landet. Den största avvikelsen från det normala observerades i landets östra del, den minsta i Norra Lappland. Senast november var varmare var i största delen av landet 2015, medan Lappland hade en varm november månad förra året.

Den högsta temperaturen i november var 9,8 grader som uppmättes på Utö och i Gumtäkt i Helsingfors den 4 november. Den lägsta temperaturen var -28,4 grader som uppmättes vid Kevojärvi i Utsjoki den 23 november.

November var på många håll regnigare än vanligt. Vid sydkusten och i Västra Lappland var nederbördsmängderna sällsynt stora, det vill säga sådana mängder som upprepas mer sällan än en gång på 10 år. Mest regnade det i Anjala i Kouvola, 130,4 mm, och minst i Näkkälä i Enontekis, 31,3 mm.

I en stor del av landet sken solen som normalt, vilket för november månads del emellertid betyder endast 20–40 timmar. I slutet av månaden hade hela landet förutom de södra och västra delarna snö. Mest snö observerades vid Kenttärova station i Kittilä, 57 centimeter.

Ytterligare information:

Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)
Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto
http://www.ilmastokatsaus.fi/

Om vädret twittrar @meteorologit på Twitter.