Meddelandearkiv: 2017

Skicka in dina vintriga väderobservationer genom väderapplikationen

14.11.2017 11:28

Egna observationer- delen i Meteorologiska institutets väderapplikation har fått ett tillägg med nya vintriga observationstyper.

Genom att uppdatera väderapplikationen i din telefon kommer du åt att rapportera och följa med andras observationer om följande fenomen:

  • fotgängarväder – är det halt på gång- och cykelbanan?
  • trafikstörning orsakad av vädret – gör väderförhållandet körandet svårare?
  • istjocklek – Hur tjock är isen på vattenområden?
  • snödjup – hur djup är snön där du rapporterar?
  • nederbörd/ingen nederbörd – Kommer nederbörden i form av regn, snöblandat regn, snö eller underkylt regn?

De egna observationerna är även nyttiga för andra som rör sig i vintervädret

En av vintersäsongens mest väntade nya egenskaper är möjligheten att rapportera om halt fotgängarväder. Genom tjänsten kan användaren själv kolla innan denna far utomhus ifall andra har observerat hala gång- eller cykelvägar. Genom att rapportera sina observationer kan man alltså hjälpa andra att förbereda sig för överraskande halka. De rapporterade observationerna blir även tillgängliga för meteorologerna som gör väderprognoser. De jourhavande meteorologerna använder rapporterna om halka till nytta då de bildar vädervarningar.

Dessutom är möjligheten att rapportera om trafikstörningar som är orsakade av vädret en nyhet i applikationen. Användarna kan till exempel planera om sina körrutter med hjälp av informationen om störningar. Meteorologerna kan också utnyttja rapporterna som grund då de gör väderleksprognoser i framtiden.  Snö- och istjockleksobservationerna hoppas vi att hjälper bland annat resenärer, vandrare och andra som rör sig mycket i naturen.

Sommarsäsongens storheter kan fortfarande rapporteras

Vi har samlat in medborgarnas observationer genom Meteorologiska institutets väderapplikation sedan juli. Det är fortfarande möjligt att rapportera om vindskador, översvämningar, hagel, tromber och åska.

Hittills har det skickats in över 24 000 observationer genom Egna observationer- tjänsten. Tjänsten har haft cirka 9000 användare, och de mest aktiva användarna har laddat upp observationer dagligen. Under den gångna sommaren och hösten har de jourhavande meteorologerna och forskare fått värdefull information för att till exempel utveckla mycket korta prognoser.

Tilläggsinformation:

Väderapplikationens nerladdningslänk för Android och iOS- telefoner

Information om varningar och handlingsinstruktioner vid oväder


projektchef Ismo Karjalainen, ismo.karjalainen@fmi.fi, tel. 029 539 2106