Meddelandearkiv: 2017

Augusti var ovanligt molnig och sommaren sval

7.9.2017 11:16

Medeltemperaturen för augusti var tämligen normal på grund av svala dagar och varma nätter. På många håll var vädret ovanligt svalt under hela sommaren.

Foto: Raimo Rosholm

Foto: Raimo Rosholm

Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen för augusti nästan normal på många håll. Endast i Norra Karelen låg temperaturen över medeltalet för månaden. På grund av den vädertyp som rådde i augusti höll sig de varma luftmassorna i södra och östra Finland.

På många håll var det ovanligt mulet i augusti. Effekten av molnigheten påverkade delvis dagens högsta temperatur, som särskilt i landets södra och västra delar var lägre än normalt. Nätterna var däremot varmare än normalt i större delen av landet, i Norra Karelen till och med sällsynt varma. Därmed kompenserade de varma nätterna effekten av de svala dagstemperaturerna på medeltemperaturen.

Den 12 augusti var månadens varmaste dag, varvid temperaturen på många håll i landets södra och östra delar steg till omkring 25 grader. Den ifrågavarande dagen uppmättes månadens högsta temperatur på 26,0 grader vid Helsingfors-Vanda flygplats. Samma kväll lokaliserades under ett kraftigt oväder i landets södra och östra delar sammanlagt över 6 000 markblixtar och särskilt i Nyland och Kymmenedalen uppkom också rikligt med stormskador.

I stora delar av landet var nederbörden något större än normalt i augusti. Nederbörden var rikligast i Kajanaland och Norra Österbotten, där nederbördsmängden för augusti ställvis var sällsynt stor, dvs. så riklig nederbörd upprepas cirka en gång på tio år. Månadens största nederbördsmängd, 149,5 millimeter uppmättes i Kotila i Puolango. Månadens lägsta nederbördsmängd, 43,3 millimeter uppmättes däremot i Rovaniemi. 

Sommarens högsta temperatur uppmättes i Utsjoki

I stora delar av södra och mellersta Finland var sommarens medeltemperatur (juni–augusti) ovanligt sval. Enligt statistiken från Meteorologiska institutet avvek medeltemperaturen på många ställen över en grad från det normala. I landets norra del var sommarens medeltemperatur cirka 0,5 grader svalare än normalt. På många ställen var sommaren ovanligt molnig, i Österbotten och Lappland ställvis exceptionellt molnig, vilket för sin del förklarar de svala temperaturerna.

Medeltalet för dagens högsta temperatur var denna sommar det sjätte kallaste sedan början av 1960-talet, vilket är relativt sällsynt. Ett annat bevis på de ovanliga temperaturerna denna sommar är att sommarens högsta temperatur för Finland, 27,6 grader, uppmättes den 28 juli i Utsjoki. Förra gången en lägre maximitemperatur för sommaren uppmättes var 1976.

Högsommarvärme, varvid temperaturen steg över 25 grader, uppmättes på olika ställen i landet sammanlagt 19 dagar. Samma antal dagar med högsommarvärme hade vi senast sommaren 2015. Vid Pellonpää i Oulunsalo samt vid flygplatsen i S:t Michel uppmättes flest dagar med högsommarvärme, sammanlagt fem dagar. Särskilt landets mellersta delar hade inte en enda dag med högsommarvärme denna sommar.

Fram till slutet av augusti har endast 29 000 blixtar lokaliserats, vilket är ett exceptionellt lågt antal. Endast 2015 var siffran lägre än så.

Sommarens nederbördsmängd ligger allmänt taget nära den normala, men som vanligt förekommer det stora lokala variationer under sommaren. Ovanligt stor nederbörd uppmättes särskilt i Norra Lappland.

Mer information:

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos av den tjänsteförrättande meteorologen 24 h/dygn på numret 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)
http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto
http://www.ilmastokatsaus.fi/